V postojnskem centru za tujce poteka protest beguncev, ki so že več dni zaprti v centru za tujce in jim grozi verižno vračanje v Bosno in Hercegovino.

Ilegalni migranti nočejo nazaj na Hrvaško in v Bosno?

Begunci, ki bivajo pri nas seveda nelegalno, večinoma brez papirjev z napisi zahtevajo svobodo in pravico do prošnje za azil, nekateri so si protestno porezali telesa. Mogoče je v njihovi domovini tako, da če si porežeš telo lahko nekaj dosežeš, a pri nas morajo veljati zakoni za vse enako. Kot pravijo protestniki jih Slovenija  želi protipravno vrniti na Hrvaško, brez možnosti pritožbe. V Centru za tujce Postojni, naj bi medtem vladale nehumane razmere. Ljudje, ki so jih prijeli na meji, so zaprti v kontejnerje in nimajo najosnovnejše oskrbe, v skladiščnih prostorih naj bi bilo natrpanih več kot 180.

Policija naj bi po 14-dnevnem priporu v zasilnih kontejnerjih osebe vrnila hrvaški policiji (danes je bilo na ta način odstranjenih vsaj 8 oseb), spet drugim pa so napovedali, da bodo “v petek vrnjeni v Bosno”. Slovenska policija. Ilegalni migranti, ki so slovensko mejo prestopili ILEGALNO in so jih na poti ujeli napi policisti, morajo biti seveda vrnjeni v državo odkoder so prišli. Verjetno je tem migrantom slovenska država dala več, kot jim to dajejo ostale države, to pa nekaterim ni všeč.

Še posebej so se za migrante zavzeli v Ambasadi Rog, kjer se jim razmere v azilnem domu zdijo skrajno nečloveške. A vseeno bi bilo potrebno poudariti, da migranti pri nas niso na dopustu, v državi prebivajo ilegalno, nekateri migranti pa prihajajo celo iz držav, kjer je vojna že zdavnaj končana. Slovenska država pa jim poleg žepnine nudi na dan tri obroke hrane, zdravstveno zavarovanje, prenočišče in vse ostale brezplačne pravne nasvete. Med petkovimi protesti pa se nihče ne sprašuje, koliko to državo stane in odkod vzeti denar. Medtem pa nekateri slovenski delavci životarijo z minimalno plačo, skušajo preživljati upokojenci z mizernimi pokojninami, reveži pa dobijo le en topel obrok dnevno, se resno lahko vprašamo v kakšni državi živimo!

Je to Slovenija, ki jo prikazuje ambasada ROG? Za migrante vse, za nas pa le drobtinice?

MG