Vir: www.thecut.com

Več kot 400 ukrajinskih gasilcev se bori z ogromnim gozdnim požarom, ki divja blizu kontaminiranega območja v Černobilu. Oblasti ne kažejo zaskrbljenosti, opazovalci pa opozarjajo, da se ognjeni zublji nevarno približujejo jedrski elektrarni.

Prihaja radioaktivni dim

»Jedrska elektrarna v Černobilu, skladišče radioaktivnega materiala in druge pomembne infrastrukture na kontaminiranem področju niso ogroženi,« je zatrdil visoki predstavnik ukrajinskega urada za izredne razmere. Dodal je, da je glavna naloga gasilcev omejiti požar in preprečiti njegovo širjenje. Prav tako ogenj naj ne bi povzročil dviga radioaktivnosti.

Požar je izbruhnil že 4. aprila, širi pa se tudi zaradi močnega vetra. Gasilcem pomagajo helikopter in kanaderji.

Nevladna organizacija Greenpeace trdi, da je to največji požar v černobilski kontaminirani coni do zdaj. Obsega območje 30 kilometrov okoli elektrarne, kjer je 26. aprila 1986 eksplodiral jedrski reaktor. Greenpeace se sklicuje na satelitske posnetke, ko trdi, da je požar le še kilometer in pol oddaljen od kupole, ki so jo zgradili čez reaktor po eksploziji.

​Direktor območnega sedeža za spremljanje požarov v vzhodni Evropi Segej Zibcev, ki je povezan s programom Združenih narodov, je požar označil za ogromen in nepredvidljiv. Povsem naj bi se že približal fantomskemu mestu Pripjat, ki so ga po černobilski jedrski katastrofi evakuirali. Požar naj bi zanetil neki mladenič, ki živi blizu černobilske cone. Travo naj bi zakuril iz zabave. Grozi mu do pet let zapora.

Največja skrb pa ni, da bi požar zajel območje, kjer je bila nekoč dejavna jedrska elektrarna, saj ni neposredno izpostavljena ognju. Težava je v tem, da gori gozd okoli jedrskega kompleksa, ki je po katastrofi pred skoraj 34 leti še vedno radioaktiven. Ko gori radioaktivna biomasa, se sproščajo delci, ki so prav tako radioaktivni, in jih lahko veter nosi daleč skupaj z dimom. Najprej je kazalo, da bo radioaktivni dim neslo proti severu, a je hladna fronta, ki je zajela tudi Slovenijo, spremenila smer vetra. Sodeč po simulacijah Nase, naj bi fronta potencialno radioaktivne delce ponesla proti jugu in jugovzhodu proti Kijevu ter naprej proti Črnemu morju.

Manj verjeten, a še vedno povsem mogoč pa je scenarij, da bi se ogenj še bolj razširil in povzročil radioaktivni dim, ki bi se lahko širil proti osrednji Evropi, poroča Severe Weather.

video: GlobalNews

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});