Pripravlja se predlog ustavne obtožbe zoper Marjana Šarca

slika: Demokracija

V poslanski skupini SDS so potrdili, da skupaj z NSi in SNS pripravljajo predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca, in sicer zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva.

Predlog ustavne obtožbe naj bi predstavili in vložili v torek. Vlada je namreč 22. novembra sporočila, da nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi), ki ga je 22. oktobra vložila poslanska skupina SDS. S predlogom želi, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno. S tem bi po njihovih navedbah uresničili ustavno odločbo iz leta 2014.

Takrat je ustavno sodišče namreč ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo. V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Tokrat so jo tako v DZ vložili že petič.

Odločitve ustavnega sodišča je namreč treba spoštovati!

Vir: Demokracija.

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA