napis odprto
napis odprto, slika je simbolna

Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se z današnjim dnem odpravlja omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi.

RAHLJANJE UKREPOV

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča, ki jo je vlada v drugem valu epidemije covid-19 uvedla že drugič, je veljala od oktobra, pri čemer pa je bilo mogočih nekaj izjem. Med njimi so bile od decembra tudi športne aktivnosti v naravi, a je bila ta izjema omejena na regije. Zdaj se te omejitve povsem odpravljajo, piše STA.

Od danes dalje so lahko odprte vse trgovine v državi. Pogoj za obratovanje ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus. Obenem v nobeni storitveni dejavnosti pogoj za koriščenje storitev ni več negativni test potrošnika.

Redno tedensko testiranje zaposlenih je po novem obvezno za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej spadajo tudi tržnice, za vse storitve higienske nege, na primer kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja do zdaj oproščeni. V ta sklop spadajo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oz. poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali, piše SIOL.

Rahljanje ukrepov je posledica oranžne faze, kjer se trenutno nahaja Slovenija. V skladu z odločitvijo vlade bo zato danes pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov, a le na zahodu države, saj so se za učence in dijake na vzhodu države začele enotedenske zimske počitnice. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do deset udeležencev.

PM