FOTO: družbeno omrežje

Med ukrepi, ki jih je sprejela vlada v boju proti širjenju koronavirusa, je tudi razkuževanje večstanovanjskih stavb, kar je naloga upravnika oziroma etažnih lastnikov, kjer upravnika ni. Ob tem pa se pojavlja vprašanje, s čim bomo sploh razkuževali? A brez skrbi, skoraj gotovo imate doma kakšno od sredstev, iz katerih lahko sami naredite primerno razkužilo, ali pa so takšna sredstva v prosti prodaji.

Za zdaj se še da dobiti alkohol v prosti prodaji, ob tem pa na veterinarski fakulteti opozarjajo, da domače žganje in podobne žgane pijače ne uničijo virusa. Čeprav trenutno ni znanstvenih dokazov o učinkovitosti različnih razkužil proti virusu sars-cov-2, se za razkuževanje prostorov priporoča najprej čiščenje z nevtralnim detergentom (običajnim čistilom), ki mu sledi razkuževanje z 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom. Površine, ki jih ne smemo čistiti z varekino, najprej očistite z detergentom in nato razkužite s 70-odstotnim etanolom. Alkohol oziroma etanol je učinkovit le v koncentracijah nad 65 odstotki.

Kaj je potrebno razkužiti?

‒ kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
‒ ograje v večstanovanjski stavbi,
‒ stikala za upravljanje in kabine dvigala,
‒ stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
‒ oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Ob tem morajo upravnik namesti opozorilo, da uporaba dvigala pomeni tveganje prenosa okužbe virusa, zato je treba dvigala uporabljati posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pri čiščenju ne pozabite, da morate zaščititi tudi sebe z ustrezno zaščitno opremo. Če uporabljate zaščitna sredstva (rokavice ipd.), ki so namenjene večkratni uporabi, jih po vsaki uporabi razkužimo z varekino ali etanolom. Prostore med čiščenjem dobro prezračite.

Priprava razkužila.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da razkužimo površine z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita (npr. varekina). Na voljo so različne koncentracije natrijevega hipoklorita. Dodajanje vode je odvisno od koncentracije natrijevega hipoklorita v belilnem sredstvu.

CBD kapljice
Slika: vrsicek.si

Kako razredčiti:

% natrijevega hipoklorita na embalaži belilnega sredstva Količina belilnega sredstva
(ml)
Količina potrebne vode
(ml)
Celotna količina dobljene 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita (ml)
1 % 1000 9000 10000
2 % 500 9500 10000
3 % 333 9677 10000
4 % 250 9750 10000
5 % 200 9800 10000

 

Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabite razkužilo, ki vsebuje 70-odstotni etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 70-odstotni etanol, so dostopna v prosti prodaji. Etanol za uporabo pripravite tako, da 66,5 grama 96-odstotnega etanola razredčite z destilirano vodo do 100 gramov oziroma v liter 96-odstotnega etanola dodajte 407 mililitrov destilirane vode. Če te nimate, uporabite prekuhano in ohlajeno vodo iz pipe.

Ob tem pa nujno opozorilo: takšnih razkužil nikar ne uporabljajte na sebi! Razkužila, ki so namenjena čiščenju površin in predmetov, nikakor niso primerna za pršenje po telesu. Če se po telesu popršite z alkoholom ali razkužilom, to ne bo pomagalo proti novemu koronavirusu, lahko pa si poškodujete sluznice (oči, nos, usta) in oblačila.

Razkuževanje rok

Eden najpomembnejših ukrepov za preprečitev širjenja virusa je redno in temeljito umivanje rok. Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});