Referendum o drugem tiru bo 24. septembra 2017

Poslanci Državnega zbora (DZ) so včeraj na izredni seji odločili, da bo glasovanje o zakonu o drugem tiru v nedeljo 24. septembra 2017. 50 poslancev koalicijskih strank je podprlo predlog Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, medtem ko je 18 poslancev opozicijskih strank glasovalo proti datumu izvedbe referenduma na dan 24. september.

Opozicijske stranke in predlagatelj referenduma Vili Kovačič so predlagali, da bi bil referendum na isti dan kot volitve predsednika republike, da bi se tako izognili dodatnim stroškom za izvedbo referenduma. Vili Kovačič je razočaran napovedal, da bo vložil zahtevo za začasno zadržanje Odloka o razpisu referenduma. Nedopustno se mu zdi, da se bo referendumska kampanja začela sredi počitnic, prav tako pa še ni končan diskriminatorni postopek ravnanja Ministrstva za obrambo proti Sindikatu vojakov Slovenije, in po prepričanju Civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, DZ sploh ne bi smel odločati o odloku.

V ponedeljek, 3. julija, se je Vili Kovačič zaradi datuma razpisa zakonodajnega referenduma srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem, ki mu je pojasnil, da je to odločitev DZ in v ta postopek ne more posegati.

Državna volilna komisija bo z delom začela že danes. Na svoji 3. seji bo obravnavala rokovnik, navodila volilnim komisijam za izvedbo referenduma, določila vsebino in obliko glasovnice, določila volišča na diplomatsko konzularnih predstavništvih in ostale sklepe potrebne za izvedbo referenduma.

 

 

 

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.