Nedeljski izlet: Bistriški vintgar

Bistriški vintgar je 6 km dolga soteska potoka Bistrica, v slovenjebistriškem delu Pohorja. Od Slovenske Bistrice je oddaljen približno 4 km. Je nekaj metrov široka soteska, ki jo obdajajo strme stene, v njej pa so trije slapovi in številne brzice ter tolmuni. Voda potoka Bistrica je kristalno čista, njegov tok pa razgiban, ponekod živahen, ponekod umirjen. V soteski šumi in buči.

Pot ob potoku je razgibana, hodimo po neokrnjeni naravi, v senci mogočnih dreves, vmes pa si lahko še ogledamo:

– kamnolom iz rimskih časov, kjer so nekoč lomili marmor za rimske nekropole na Štajerskem;

– največji slap v Bistriškem vintgarju, 13 m visok slap Bistriški šum, ki drsi čez tonalitno skalo;

– poznoantično naselbino Ančnikovo gradišče, kjer je bila v 4. stoletju zgrajena utrjena naselbina, obdana z močnim obzidjem. Danes so tu le ostanki te utrdbe, kjer so našli kovaške izdelke, med njimi je najzanimivejši bronasti kipec Apolona;

–  nekoč najdebelejšo jelko v tem delu Evrope, Maroltovo jelko, z obsegom debla 605 centimetrov, ki je v višino merila 43 metrov in imela skoraj 50 kubičnih metrov lesa. Danes si lahko ogledamo le njeno propadajoče deblo, saj se je zaradi požara in starosti podrla;

– ostanke številnih zapuščenih mlinov in žag, ki jih je nekoč poganjal potok Bistrica. V začetku prejšnjega stoletju je bila zgrajena tudi 10 km dolga vodna drža, ki so jo po 2. svetovni vojni opustili.

Po legendi naj bi na dnu tolmuna pod Bistriškim šumom živel povodni mož Vodovnik. In prav voda iz njegovega tolmuna, njegovega kraljestva, je ustvarila Bistriški vintgar. Povodni mož Vodovnik naj bi nekega dne ugrabil lepo pastirico in se z njo oženil. Imela sta tri sinove. Še danes Vodovnikova družina živi v potoku Bistrica.

Pohod skozi Bistriški vintgar lahko začnemo pri vodarni, kjer parkiramo avtomobil. Pot je dobro označena z markacijami. Priporočljiva je primerna obutev, saj je pot zaradi vlage ponekod tudi spolzka. Do rimskega kamnoloma bomo rabili približno 30 minut, do slapa Šum 45 minut, do Ančnikovega gradišča pa eno uro.

 

 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
3.6km/h
75%
22°C
23°
21°
22°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.