Rekonstrukcija strokovnega izsledka nadzora med policijo in Rumenimi jopiči.

Rumeni jopiči

Uredništvo Nacionalne tiskovne agencije je objavilo rekonstrukcijo izsledka strokovnega nadzora na PU Ljubljana, ki je bil izveden v povezavi z varovanjem neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani. Kaj pravi policija in kaj Rumeni jopiči?


Primerjava policijske ugotovitve in Rumenih jopičev

Na novinarski konferenci Generalne policijske uprave (GPU) ki je bila 9. julija 2021 so predstavili izsledke strokovnega nadzora na Policijski upravi Ljubljana (PU Ljubljana), ki je bil izveden v povezavi z varovanjem neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija 2021. Na NTA so primerjali eno in drugo plat zgodbe. (Ugotovitve policije so zapisane odebeljeno)

Policija: Nadzorniki so za kritičen čas opravili pregled vsebin videoposnetkov policijskih kamer, in ogled video posnetkov spletnih omrežij. Prav tako so nadzorniki poslušali posnetke policijske telefonske komunikacije in komunikacije preko policijskih radijskih zvez. Ugotovljeno je bilo, da so predstavniki »rumenih jopičev« na enoten in organiziran način pristopili do in na Prešernov spomenik, kjer je že potekal neorganiziran shod udeležencev »protestne ljudske skupščine« in razgrnili svoj transparent. Rumeni jopiči: Ko smo mi prišli na Prešernov spomenik (to je bilo ob cca 18:55), tam ni potekala nobena tako imenovana “protestna ljudska skupščina”. Ko smo prišli na Prešernov spomenik je bil ta točno tak, kot vsak drug običajen dan v Ljubljani. Morda so naključni prebivalci ali obiskovalci Ljubljane sedeli na Prešernovem spomeniku, tako kot vsak običajen dan v Ljubljani. Ni pa tam potekal nikakršen shod ali prireditev.

Policija: Zaradi njihovega prihoda na spomenik, so morali nekateri pripadniki »protestne ljudske skupščine« sestopiti. Rumeni jopiči: Pred prihodom na Prešernov trg smo preverili vse prijavljene javne prireditve in shode in prišli do zaključka, da na dan 25.6.2021 na lokaciji Prešernov trg, ne poteka nobena prireditev ali shod. Če bi bila prireditev ali shod uradno prijavljena, bi bili o tem obveščeni, in se na to lokacijo ne bi odpravili.

Policija: Takoj po razgrnitvi transparenta so do njih pristopili udeleženci »protestne ljudske skupščine«, med katerimi je prišlo do prerivanja, ki se je stopnjevalo v kršitve javnega reda in miru. Rumeni jopiči: Nobenega prerivanje med nami in drugimi ni bilo. Bili pa smo Rumeni jopiči napadeni. Do nas je pristopila množica, nas pljuvala, verbalno in fizično napadala, nas tepla, odrivala, ter poskušala ukrasti našo lastnino (transparent), kar jim je na koncu tudi uspelo. Za krajo naše lastnine smo podali tudi kazensko ovadbo na Policijski postaji.

Policija: ob 18 uri 57 minut in 15 sekund je po radijski komunikaciji policist PPE seznanil vodstvo varovanja na Prešernovi, da so (citiram) »rumeni jopiči« zasedli prostor, kjer so si »levičarji« postavili svoj oder, in hkrati želel navodila glede ukrepanja ter vprašal: ali samo varujemo, ali jih razdvajamo, ali začenjamo s pridržanjem. Rumeni jopiči: Že po radijski komunikaciji je prišlo do napačnega izražanja. Policija bi morala dve nasprotujoči si protestniški skupini obravnavati enakopravno, kot demokratični politični skupini. Je pa policist že takoj eno skupino postavil za Rumene jopiče, drugo pa za “levičarje”.

Policija: Ob 18 uri 57 minut in 43 sekund (28 sekund kasneje) je vodstvo varovanja na Prešernovi odredilo (citiram) »Odstranite rumene jopiče s Prešernovega spomenika«. Rumeni jopiči: Ta citirani stavek “Odstranite rumene jopiče s Prešernovega spomenika”, ki ga je ob 18 uri 57 minut in 43 sekund izreklo vodstvo varovanja na Prešernovi je srž problema. Navodilo za našo odstranitev je bilo nestrokovno, nezakonito in neustavno. Tisti ki je odredil našo odstranitev, bi moral biti sankcioniran.

Policija: V nadaljevanju so nato policisti pridržali 13 oseb iz skupine Rumenih jopičev, ki niso upoštevali njihovih zakonitih ukazov. Rumeni jopiči: Policisti nam niso podali nobenih ukazov, katere naj Rumeni jopiči naj ne bi upoštevali. Iz konteksta je bilo razvidno, da so policisti komunicirali s tako imenovano “Protestno ljudsko skupščino”, saj so bili agresivni in napadalni.

Rumeni jopiči ponovno poudarjajo da niso kršili JRM. Bili so mirni in v defenzivni drži. Bili so fizično napadeni in ukradena jim je bila lastnina. Niso kršili JRM, ampak ga je kršila nasprotna skupina, tako imenovana “Protestna ljudska skupščina”. Zadeva pa se bo, kot pravijo Rumeni jopiči nadaljevala na sodišču.

P.M.

VREME

Maribor
oblačno
78%
1km/h
100%
25°C
27°
23°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.