slika: rtvslo.si

Kdor ima mobilnik z dostopom do spleta in zdaj plačuje 3,77 evra RTV-prispevka, ga bo po novem 12,75 Nacionalka bi tako dobila še 2,7 milijona evrov na leto.

Nacionalka pošilja domov dopise?

V teh dneh bo prek 25.000 gospodinjstev, ki plačujejo nižji RTV-prispevek – še vedno so mnogi ogorčeni nad njegovim imenovanjem, češ da ne gre za prispevek, ampak za prisilno dajatev –, prejelo dopis nacionalne televizije RTV Slovenija. Od prejemnikov bodo zahtevali, da podajo izjavo, da doma nimajo pametnega telefona, tablice ali računalnika, ki omogoča sprejem TV-signala prek interneta. Če imate vsaj eno od naštetih naprav, boste po novem morali RTV Slovenija plačevati dobrih trikrat toliko prispevka kot do zdaj.

RTV Sovenija, katere generalni direktor je Igor Kadunc, si je pred meseci prizadevala za zvišanje obveznega RTV-prispevka gospodinjstvom za en evro, na 13,75 evra. Kriva da sta dvig plač v javnem sektorju in inflacija. A njihova želja je ostala neuslišana. Ne glede na to je vodstvo javne televizije očitno našlo rešitev, kako v svojo malho primakniti še kakšen evro več: z morebitno prekvalifikacijo tistih, ki so se v preteklosti izrekli, da imajo doma samo radijski sprejemnik (ali več teh) in trenutno plačujejo nižji prispevek. Takšnih je nekaj več kot 25.000, vsak mesec pa domov prejmejo položnico, na kateri je znesek 3,77 evra. Torej, če posedujejo katero od zgoraj omenjenih naprav z internetnim dostopom, bodo morali po novem plačevati polni RTV-prispevek, kar bo več kot potrojitev mesečnega izdatka za omenjeni prispevek. Na ta račun utegne biti mesečni izplen RTV Slovenija – ob predpostavki, da bi vsem 25.000 gospodinjstvom dvignili znesek na položnici – višji za okoli 225.000 evrov, v enem letu pa bi bila njihova blagajna za kar okoli 2,7 milijona evrov bolj polna. Vse je seveda odvisno od uspešnosti poziva, pa, roko na srce, tudi od poštenosti prejemnikov dopisa.

Po zadnjih letošnjih podatkih, ki so nam dostopni iz javnih evidenc, morajo na RTV Slovenija mesečno samo za plače zaposlenih zagotoviti prek 4,6 milijona evrov. Nekateri so v preteklosti že pozivali h kadrovskim spremembam, predvsem h konkretnemu zmanjšanju zaposlenih (teh je trenutno več kot 2200), a se to do zdaj še ni zgodilo.

Tudi RTV je očino našel nekakšno luknjo, kako še bolj “olupiti” Slovence.

Vir: Slovenske novice

MG