Težavam okoli izvedbe čarobnega decembra v Mestni občini Maribor ni videti konca. Na javni poziv mariborske občine za izvedbo Čarobnega decembra se ni prijavil nihče, enako se utegne zgoditi z razpisom za drsališče, ki bi ga prav tako moral v celoti financirati ponudnik.

Samovolja župana pri izvedbi čarobnega decembra?

Organizacije decembrskih prireditev se bo tako morala občina lotiti sama s pomočjo Zavoda za turizem. A stroškom se želi občina izogniti tudi pri postavitvi drsališča na prostem in jih v celoti prepustiti zunanjemu partnerju.

Namesto čarobnega, žalostni december?

Ali bo Čarobni december letos ‘žalostni december’, se sprašujejo Mariborčani, potem ko je v vodo padel načrt občine, da vse stroške decembrskih prireditev prepusti zasebnemu izvajalcu. Da je brez javnega financiranja zahtevani program nemogoče pripraviti, je opozorilo več organizatorjev, zato se na javno povabilo občine ni prijavil nihče. Lani je občina za decembrske prireditve odštela 120.000 evrov, letos ni nameravala nič, zdaj se bo organizacije vendarle lotila sama. Kako bodo našli sredstva in kako jim bo ob poznem datumu uspelo pridobiti glasbene izvajalce, na občini ne pojasnjujejo.

Občina noče financirati drsališča!

Tudi z drsališčem občina letos ne namerava imeti stroškov; lani ga je podprla s 102.000 evri. Da je postavitev montažnega drsališča brez javnih sredstev neizvedljiva, opozarja Bojan Šušteršič iz agencije Mopa, ki je lani postavila privlačno drsališče na Trgu generala Maistra, ki ga je obiskalo kar 25.000 ljudi: “To je javna prireditev, ki daje značaj mestu. Tu ni zasebnega interesa in takšna aktivnost se, enako kot projekt Čarobni december, ne more sama finančno pokriti.” Šušteršič opozarja tudi na pozno objavo razpisa: “Skorajda smo že prekoračili vse zahtevane roke in ne predstavljam si, kako bi lahko izbrani izvajalec pravočasno pridobil soglasje Elektra, da bi lahko na Trgu svobode začeli drsati 29. novembra, kot je določeno v občinskem razpisu.”

Če se na občinski poziv za drsališče – rok je 29. oktober – ne bo prijavil nihče, se utegne zgoditi, da ga tokrat v Mariboru ne bo.

VIR: Radio Maribor

MG