Šarec doživel mlačen odziv pri t.i. kul opoziciji, glede sodelovanja

Marjan Šarec šarca

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je predlagal sklenitev ‘dogovora o povolilnem sodelovanju’ za vlado brez Janeza Janše, torej po domače povedano nedemokratično težnjo po vladanju.

MLAČNI ODZIVI KUL OPOZICIJE NA ŠARČEV PREDLOG

Dopis, ki ga je poslal v ponedeljek, vsebuje tri točke: normalizacijo Slovenije, oblikovanje vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, ter sklep, da mandatarja izbere stranka, ki bo na volitvah pridobila največ glasov. Kakšna je po njegovem normalizacija Slovenije, smo videli ob njegovem vladanju. A če je Marjan pričakoval, da se mu bodo druge opozicijske stranke SD, Levica, in SAB klanjale, se je zmotil.

Na Šarčev predlog o povolilnem sodelovanju se je odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki sicer pozdravlja željo po povezovanju opozicijskih strank, a obenem opozarja, ”da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030.” Kot sporočajo iz SD, je Fajonova predloge za povezovanje opoziciji predstavila v svojem pismu že 30. junija. Piše Žurnal.

V SAB pa so po navedbah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča presenečeni nad Šarčevo pobudo, saj so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da z delom in nadaljnjimi skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra. “Poteza je torej v nasprotju z dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez.

Edino v Levici so, vse bolj levemu Šarcu, naklonjeni in pobudo pozdravljajo in je blizu tudi njihovim prepričanjem. Nekaj dodatnih predlogov bodo podali na sestanku opozicije, so napovedali v pisnem odzivu.

Kdo ima pobudo, je posebej pomembno za LMŠ, ki ima v opoziciji s 14 poslanci največ zastopnikov, in za SD Tanje Fajon z 12 poslanci, ki pa jo med opozicijskimi strankami zadnje čase podpira največ volivcev. Za primerjavo: SDS Janeza Janše ima v DZ 26 poslancev. A Šarcu se dogajajo volivci, po zadnji raziskavi stranko LMŠ podpira manj, kot 10% ljudi. Le h komu bo šel jokat Marjan potem?

P.M.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.