POZOR!! Prihaja najhujša različica koronavirusa, lambda!

koronavirus

Po dveh nalezljivih različicah koronavirusa, alfi in delti, se predvsem v Latinski Ameriki zdaj vse bolj širi različica lambda. Prihaja tudi k nam?

Prihaja nova različica Lambda

Najnovejše raziskave kažejo, da naj bi bila ta še vedno manj znana in raziskana različica, ki so jo poimenovali po grški črki lambda, bolj kužna in bolj odpornejša proti cepivom.

Lambda različico koronavirusa so lani avgusta prvič zaznali v Peruju, delež okužb narašča v celotni Južni Ameriki, kar nekaj primerov so potrdili tudi v ZDA. Japonski znanstveniki so ugotovili, da je lambda različica v primerjavi z alfa in delta različico koronavirusa zelo nalezljiva in lahko tudi bolj odporna na cepiva.

Nekoliko sicer pomirja dejstvo, da v enem letu svojega obstoja različica lambda še ni postala prevladujoča v drugih delih sveta. Ni še povsem jasno, ali je različica lambda bolj nevarna kot različica delta, a Kei Sato iz Univerze v Tokiu meni, da lahko predstavlja potencialno grožnjo človeški družbi. Podobno menijo tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji, kjer jo opisujejo kot “resno, skrb vzbujajočo grožnjo”.

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.