Lokal gostilne skupina
slika je simbolna, foto: Primorske novice!

Svetovalna skupina za covid 19 je vladni predstavila predloge sprememb nekaterih ukrepov, ki bi po “lockdownu” lahko uresničili.

Se odpirajo terase lokalov?

V večini naj bi se vrnili ukrepi, ki so veljali pred 1. aprilom, kajti še vedno je epidemiološka slika izredno slaba. Svetovalna skupina je predlagala, da bi bilo v rdeči fazi omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva. Ni še znano, kako se bo glede tega odločila vlada.

Poleg tega naj bi svetovalna skupina po neuradnih informacijah predlagala, da se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan je sicer v torek znašalo 889, s čimer bi se – če ne bi bilo začasnega zaprtja države – uvrščali v oranžno fazo epidemije. Se pa je to povprečje prejšnji teden že povzpelo nad tisoč, ki je meja za prehod v rdečo fazo. Odločitev bo vlada sprejela danes zvečer.

PM