Se gradbeništvo v Sloveniji prebuja?

Vir: Pixabay

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatek, da je vrednost opravljenih gradbenih del za 12,1 % višja kot v maju 2017 in za 21,2 % višja kot v juniju 2016.

Vrednost opravljenih gradbenih del se je torej po znižanjih v zadnjih dveh zaporednih mesecih glede na prejšnji mesec tokrat zvišala, in sicer je bila na stavbah višja za 3,4 %, na gradbenih inženirskih objektih pa za 16,2 %. Vrednost opravljenih gradbenih  na stavbah je bila tokrat višja za 30,3 %, na gradbenih inženirskih objektih pa za 16,7 %.

Tudi v prvi polovici leta 2017 je bila vrednost opravljenih gradbenih del višja za 18,4 % višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v istem obdobju prejšnjega leta. Vrednost teh del na stavbah je bila tokrat višja za 37,7 %, na gradbenih inženirskih objektih pa za 11,6 %.

Kljub temu pa je vrednost opravljenih gradbenih del v juniju 2017 še vedno za več kot 33 % nižja od povprečja za leto 2010. Nižja od tega povprečja je bila na obeh vrstah objektov: na stavbah za 49,6 %, na gradbenih inženirskih objektih pa za 22,6 %.

Prebudil se je tudi nepremičninski trg. Proda se tudi vedno več stanovanj, kar se pozna tudi pri ceni stanovanj. Trenutno Stanovanjski sklad Republike Slovenije ponuja nakup 64 stanovanj in 18 vrstnih hiš v novi urbani soseski Zeleni gaj na Brdu.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.