Velika Britanija bi bila hkrati noter in zunaj Evropske unije

Britanska vlada je predlagala, da bi tudi po brexitu, po izstopu iz Evropske unije, ohranila carinsko unijo, ki bi ji omogočala prost pretok blaga s članicami EU. Pričakovano so se v Bruslju odzvali hladno.  Koordinator za brexit v Evropskem parlamentu, Guy Verhofstadt, pa je tvitnil, da je predlog »fantazija, kot so fantazija tudi nevidne meje.«

Velika Britanija naj bi carinsko unijo zapustila predvidoma marca 2019 z izstopom iz enotnega evropskega trga.  Vlada v Londonu je predlagala prehodno obdobje po izstopu iz carinske unije. Velika Britanija želi biti še naprej tesno povezana s carinsko unijo, tako da bi imela zagotovljen prost pretok blaga. To je potrdil tudi britanski minister za brexit David Davis, ki vidi to kot eno izmed rešitev. Britanija pa bi se v tem obdobju lahko pogovarjala in dogovarjala z drugimi državami po svetu o trgovinskih povezavah. Po njegovem bi to prehodno obdobje, ki naj bi trajalo približno dve leti podjetjem omogočilo mehek prehod in gotovost v poslovanju.

STA poroča, da se je na predlog Velike Britanije že odzvala Evropska komisija, ki je poudarila, da »zunaj enotnega trga in carinske unije neovirana trgovina ni mogoča.« Evropska komisija je tudi tokrat ponovila svoje stališče, da je treba najprej doseči napredek pri treh ključnih vprašanjih britanskega izstopa iz EU, ki so: pravice državljanov, finančna poravnava in meje na irskem otoku, šele nato se bo mogoče pogajati o prihodnjem odnosu med EU-jem in Veliko Britanijo.

EU in Velika Britanija do sedaj o brexitu nista dosegli še nobenih konkretnih dogovorov. Pogajanja se bodo predvidoma nadaljevala konec tega meseca.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA