Se pod Arsenovičem obetajo črni časi za Mariborsko knjižnico?

slika je simbolna

V mesecu marcu se na MOM obeta prvo branje proračuna. Pereča stvar, ki vedno pritegne pozornost kje vse bo občina iskala denar. A tu so še druge stvari. Ena izmed teh so knjige v Mariborski knjižnici.

Knjižnica propada, denarja ni niti za knjige?

županstvo bo na marčevski seji mestnega sveta predstavilo prvo branje proračuna za tekoče leto, že od konca leta naprej pa poteka usklajevanje o proračunskih izdatkih. Ker so sredstva omejena naj bi pri določenih porabnikih že prihajalo do predlogov krčenja sredstev.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak poudarja, da je denar za plače zagotovljen v primerjavi z lanskim proračunom pa naj bi predvideni izdatki za materialne stroške nižji za poltretji odstotek. Ob tem pa dodaja, da je »zaskrbljujoče, da se bodo zelo znižala sredstva za nakup knjižničnega gradiva. Mi smo že imeli občinski sklep, s katerim smo kandidirali za sredstva Ministrstva za kulturo v višini 220 tisoč evrov in po informacijah z občinskega Urada za kulturo naj bi se ta znesek znižal na 170 tisoč evrov.«

Turjakova ob tem poudarja, da gre za znesek, ki pomeni manj kot 30 odstotkov potrebnih sredstev za nakup knjižničnega gradiva.

Mariborska občina sicer medlo odgovarja, da se proračun usklajuje s pristojnimi službami, tako da podatkov glede postavk še ne morejo dajati. A vseeno se gre tukaj vprašati, ali je kultura dovolj pomembna zadeva pri razvoju Maribora, kot si jo predstavlja župan Arsenovič. Lepo je sanjati o denarju, ki ga bo občini dala država, lepo je sanjati o novih projektih in lepo je sanjati ob podpori levih medijev, ki kujejo župana v nebo. A resnica je povsem nekaj drugega. Dobrodošli v realnosti, gospod župan.

vir: radio Maribor

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.