Se še kdo spomni pesmi, ki je bila v času komunizma strogo prepovedana? Tu je original!

Moja domovina, pesem ki ponosno opeva domovino Slovenijo je bila strogo prepovedana pesem. Rekli so ji tudi domobranska himna. A pesem, kot pravi besedilo, ki ga objavljamo na koncu članka spoštljivo govori le o Sloveniji.


Besedilo “prepovedane” pesmi je še danes zelo aktualno. Govori namreč o družini, o lepoti naših krajev, o mladosti, o rodni zemlji. In o tem, kako vzbuditi zavest, da je domovina vrednota, za katero moraš tudi včasih kaj žrtvovati, da jo braniš. Govori o očetu, materi, bratih, sestrah, o lepoti naših gora, naših skal večnega snega – to je moja domovina! Okoli lepote, ki jih zajemajo besede, teh njenih vrednot se lahko večina ljudi strinja, da gre za eno lepših pesmi o domovini Sloveniji, ki takrat sploh še ni bila država. Ta pesem nosi bogato besedilo, ki bi ga lahko podpisal vsak dobromisleč človek, a komunisti so jo dobesedno uničili in jo strogo prepovedali.

Avtor pesmi je Lojze Mav, skladatelj, ki je bil tudi duhovnik in dirigent, rojen 1898 pri Domžalah, v Grobljah. Mav je sicer pisal cerkvene in zborovske skladbe, predvsem v ljudski motiviki. Ta pesem pa je nastala z ljubeznijo do domovine Slovenije.

Po vojni je bila pesem “Moja domovina” dolga leta zamolčana v Sloveniji, v glasbenih arhivih je bil najti samo v izvedbi domobranskega zbora. Ta povezanost z domobranstvom je na žalost zapečatila njeno usodo, pa čeprav ni bojna pesem in ni bila napisana za vojsko, saj je bila napisana v Srbiji nekaj let pred vojno. Cele generacije Slovencev niso smele vedeti o njej prav nič, pa čeprav je njeno besedilo domobljubno.

Med Slovenci v Argentini pesem velja za njihovo himno, za poklon domovini, za vse kar so preganjani Slovenci morali pretrpeti.  Slovenci v Argentini to pesem še danes radi pojejo. A so ob petju večkrat žalostni, zamišljeni, resni. Bogu pa hvaležni, da so ostali živi in se ob tem spominjali na svoje pobite sorodnike, prijatelje znance.. 

 

Oče, mati, bratje in sestre,
koče, mesta, trate in steze,
holmi, skale večnega snega:
to je moja domovina!

Zdrava bodi moja lepa domovina,
moja lepa domovina!
Prva pesem mladih sončnih dni,
varovanka fantove moči,
kres, ki sega meni do neba:
to je moja domovina!

Zemlja rodna moja je tako,
da, če treba, bil se bom za njo.
Zadnja kaplja mojega srca:
to je moja domovina!

VREME

Maribor
pretežno oblačno
80%
2.3km/h
78%
14°C
16°
13°
13°
Sat
13°
Sun
13°
Mon
13°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.