SDS zahteva parlamentarno komisijo v zvezi z nezakonitimi odvzemi otrok v porodnišnicah v času komunizma

Slika je naključna. Foto: Bibaleze
V trgovini z dojenčki naj bi bilo na območju nekdanje Jugoslavije prodanih preko 20 tisoč dojenčkov

V Poslanski skupini SDS so ta teden vložili zahtevo za preiskovalno komisijo, ki bo preiskovala pretresljive primere domnevnega odvzema otrok v porodnišnicah na območju Republike Slovenije med leti 1965 in 1991.


Poslanka Alenka Jeraj je podrobno predstavila številne dokaze in trditve, ki nakazujejo na obstoj tako imenovane trgovine z dojenčki v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem na območju Jugoslavije.  

Društvo Izgubljeni dojenčki Beograda je intenzivno proučevalo primere, ki so povezani s Slovenijo, in sicer več deset primerov, kar je samo po sebi zelo zaskrbljujoče. V Srbiji so se odločili za konkretne korake, sprejeli so zakon o ugotavljanju dejstev novorojenčkov in ustanovili vladno komisijo, ki preiskuje omenjene primere. V nasprotju s tem pa se v Sloveniji zdi, da so državni organi premalo ukrepali glede na resnost teh zadev.  Pravijo v SDS.

V Slovenski demokratski stranki so zato predlagali ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo temeljito preučila vse primere in razjasnila vsa dejstva ter ocenila dejansko stanje sumov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletnih oseb. Njihov cilj je doseči pravičnost in olajšati pot do resnice za vse prizadete družine.  

VREME

Maribor
delno oblačno
55%
2.6km/h
40%
22°C
24°
22°
20°
Wed
12°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.