Marko_Perkovic Thompson Prepovedan koncert Thompsonov koncert
Marko_Perkovic_Thompson, slika: Wikipedia

Upravno sodišče je zavrglo tožbo državnega odvetništva proti odločbi ministrstva za notranje zadeve (MNZ), da je Upravna enota Maribor dvakrat nezakonito prepovedala koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića – Thompsona

Prepoved koncerta Marka Perkovića – Thompsona je bila nezakonita

Spomnimo. Upravna enota Maribor, ki jo je takrat vodila kasnejša ministrica Ksenija Klampfer, je maja 2017 na predlog mariborske policije dva dni pred predvidenim koncertom Marka Perkovića – Thompsona tega prepovedala. Organizator koncerta Milan Trol se je pritožil na ministrstvo za notranje zadeve, ki pa ni bilo pripravljeno odločiti že pred dnevom koncerta. To so storili šele po njem. MNZ je potrdilo prepoved. To so podpirali številni politiki, med drugim takratni premier Miro Cerar (SMC), mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik DZ Milan Brglez (takrat SMC, danes SD).

Bo moral oditi načelnik Upravne enote Maribor Srečko Đurov?

Milan Trol je izpodbijal prepoved in se pritožil na upravno, vrhovno in ustavno sodišče ter na Evropsko sodišče za človekove pravice. Upravno sodišče je odločilo, da so oblasti nezakonito prepovedale koncert, in postavilo upravnim organom napotke za ponovno odločanje.

Načelnik Upravne enote Maribor Srečko Đurov je v nasprotju s temi napotki poleti 2020 ponovno prepovedal koncert, MNZ pa je v skladu s sodbo upravnega sodišča prepoved odpravilo, zaradi česar je Hojsa, ki sam o tem ni odločal, doletela interpelacija. Kar je bila neumnost brez primere.

Preberite tudi: DOKAZ! Matjaž Nemec ne mara Thompsona, a s Ceco (ženo vojnega zločinca Arkana) se pa slika?

Državno odvetništvo je odločbo izpodbijalo na upravnem sodišču, ki pa je ta teden njegovo tožbo zavrglo. Odločitev o sporu je bila nekoliko nenavadna. Odvetništvo je postopek sprožilo na lastno iniciativo in ne na predlog vlade, ki zastopa državo, in to po lastnih stališčih, ki so bila enaka pogledom opozicije v državnem zboru.

Kdo bo sedaj prevzel odgovornost za škodo? Zanimivo bo slišati! Zagotovo pa bi odgovornost moral prevzeti tudi načelnik Upravne enote Maribor Srečko Đurov.

PM