Slovenija je položaj na IMD lestvici konkurenčnosti po dveh letih znova izboljšala

Objava vsakoletne lestvice konkurenčnosti držav, ki jih zajema raziskava Mednarodnega inštituta za menedžment (IMD) iz Lozane, vselej vzbudi veliko zanimanje svetovne javnosti. Slovenija je del te raziskave od leta 1999. Takrat smo zasedali 43. mesto.

Letos smo na 35. mestu, kar pomeni izboljšanje našega rezultata iz dveh zaporednih let, ko smo zasedali 37. mesto. Izboljšanje smo dosegli v večini ključnih kazalnikov konkurenčnosti posamezne države.

Slovenija se v raziskavi, ki zajema skupno 255 kriterijev, kaže kot država z visoko izobrazbeno ravnjo, visoko usposobljeno delovno silo, dinamičnim gospodarskim okoljem, zanesljivo infrastrukturo in strokovno konkurenčnostjo. Vse to so dejavniki konkurenčnosti in posredno prebojnosti v globalnem okolju.

»A še je izzivov, ki so pred nami in ki jim moramo ostati predani. Govorim o zmanjšanju birokratskih ovir, zvišanju vlaganj v raziskave in razvoj, zmanjšanju razlik med centri države in njenim podeželjem ter obmejnimi območji, prenovi zdravstvenega in socialnovarstvenega sistema, bistvenemu povečanju javnega stanovanjskega fonda in odločnemu »DA« vsem oblikam trajnostnih razvojnih modelov. To so cilji, ki nam morajo biti skupni in jih moramo skupaj izpolnjevati tako mi, ki smo del vlade, kot drugi pomembni družbeni sistemi, od gospodarstva, šolstva … pa do civilne družbe«, je povedal minister Zdravko Počivalšek.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.