Slovenija na Evropskem sodišču, ker je v Mariboru prepovedala koncert Thompsona!

slika: Wikipedia

Milan Trol, organizator nesojenega koncerta Marka Perkovića Thompsona, toži državo Slovenijo. Za zdaj je bil na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourghu uspešen.

SMC prepovedal Thomsonov koncert?

Se še spomnite neverjetno histerične in najverjetneje tudi nezakonite prepovedi mariborskega koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona?! Zgodilo se je 17. maja 2017, koncert je bil že vnaprej razprodan, prepovedala ga je tedanja vladajoča politična garnitura pod vodstvom Cerarjeve stranke SMC, vidno vlogo pri tem pa je odigra tudi lokalni časopis Večer. Piše Požereport.

Formalno prepoved koncerta je takrat izrekla ter podpisala plavolasa Ksenija Klampfer, tedanja načelnica Upravne enote Maribor, ki je kasneje, morda tudi zato postala celo ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti v aktualni Šarčevi vladi. Gospa je karierno napredovala, bila je torej lepo nagrajena!

Zgodba s Thomsonom še ni končana

Toda zgodba s prepovedanim koncertom Marka Perkovića Thompsona, čeprav s(m)o nanjo že malo pozabili, no, eni bi jo vsaj radi pozabili, še zdaleč ni končana. Vsaj za državo in davkoplačevalce ne, pravzaprav se šele dobro začenja. Milan Trol, organizator koncerta, se je zaradi odločitve Ksenije Klampfer pritožil na mariborsko upravno sodišče, kjer pa postopek – ne boste verjeli – že dve leti stoji in se nikamor ne premakne, čeprav se po določilih Evropske konvencije o človekovih pravicah mora utemeljenost prepovedanih dogodkov reševati takoj. Tri sodnice tega sodišča, Vlasta Švagelj GabrovecVioleta Tručelj in Sonja Kočevar, namreč preprosto nočejo sklicati javne obravnave, kjer bi zaslišali tudi Klampferjevo, ki je medtem postala ministrica.

Milan Trol se je zato, ker upravno sodišče v Mariboru in tri sodnice, ne storijo ničesar, obrnil na predsednico upravnega sodišča Jasno Šegan, predsednika vrhovnega sodišča Damjana Florjančiča, na Sodni svet in Ustavno sodišče, toda vsi so ga zavrnili s pojasnili, naj še naprej čaka, da niso pristojni ali pa da kršitev ne zaznajo. Vendar Trol ni vrgel puške v koruzo in se februarja letos s pritožbo obrnil še na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasborughu. Evropski sodniki so njegovo pritožbo kot pravočasno in popolno sprejeli v nadaljno obravnavo. In zgodila se je tožba državljana Trola proti državi Sloveniji. Piše Požareport.

Kako se bo sodba končala, pa bomo poročali tudi mi.

M.G.