Saša Arsenovič, slika: FB profil

Ponedeljek se je za Mariborčane končal dobro, saj občinski svet ni sprejel podražitve pomoči na domu, prav tako pa občina ni dobila 4 podžupana, s čimer bi morala spremeniti statut.

 

Županu ni uspelo! Zinrajh ni mogel iz svoje kože!

Maribor bo še naprej imel samo tri podžupane, župan Saša Arsenovič namreč na seji mestnega sveta ni dobil zadostne podpore za spremembo statuta občine. Pri glasovanju mu je zmanjkal en glas, rezultat glasovanja je bil 29 proti 11, za spremembo statuta pa je potrebna dvotretjinska večina, torej 30 od 45 svetnikov. Je pa ob glasovanju nastala manjša panika, katero je povzročila županova ekipa ob presenečenju da, ni bila izvoljena sprememba statuta in s tem 4. podžupan!

Ker ima koalicija 29 glasov, glas podpore spremembi statuta pa je namenil tudi SDSov “odpadnik” Zvonko Zinrajh, je županu pri glasovanju zmanjkal en glas. Tega naj bi zagotovil Branislav Rajić  iz SMC, ki pa se seje ni udeležil. Arsenovič je sicer za župana kandidiral prav s podporo te vladne stranke. Zinrajh je v svoji obrazložitvi glasu ZA dejal, da to, kar pripada županu, gre županu. In je odločno povedal, da bo glasoval ZA.

Ostro proti je bila NLS

Arsenovič naj bi na mesto četrte podžupanje imenoval Alenko Iskra (SD). Temu so najbolj nasprotovali predvsem v Kanglerjevi NLS. “Ne vem, če smo tako bogata občina, da si lahko privoščimo štiri podžupane. Podražili smo vrtce, podražili smo ravnanje z odpadki, zdaj pa širimo mestno upravo in podžupane,” je bil kritičen Franc Kangler. “New York ima 8,5 milijona prebivalcev, vodi ga župan s petimi podžupani. Zato sem prepričana, da potrebe za četrtega podžupana ni,” je povedala Ljubica Jančič, piše večer.

Zvonko Zinrajh, ki je nedavno izstopil iz SDS, je podprl spremembo statuta, mestna svetnika SDS Vladimira Cokoja in Ivan Celcer pa seveda ne.

Ob omenjenih imenovanjih so svetniki z dnevnega reda seje umaknili predlog podražitve cene socialno-varstvene storitve pomoč na domu. Mestna uprava bo namreč preverila upravičenost na novo določene ekonomske cene storitve.

Lahko bi celo rekli, da je danes dober dan za Maribor in njegove prebivalce!

M.G.