obalno-kraška regija

Slovenija se bliža oranžni fazi koronavirusa, ki jo je previdela vlada in na obzorju so nove sprostitve. Kaj vse se bo sproščalo?

Oranžna faza predvideva nova sproščanja

Ponedeljkovi podatki o okužbah kažejo, da je Slovenija prešla v oranžno fazo. Sedemdnevno povprečje okuženih na dan je namreč padlo pod tisoč in znaša 842, je sporočila vlada na družbenem omrežju Twitter. Prvi pogoj za oranžno fazo – število hospitaliziranih manjše od tisoč – je bil izpolnjen že minuli četrtek in danes znaša 945 oseb.

Tako je oranžna faza skoraj že pred vrati. Pomembni bodo dnevi v tem tednu. Po načrtu sproščanja, ki ga je pripravila vlada, je v oranžni fazi predvidena vrnitev v šole še za preostale učence osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol. Na fakultetah bodo lahko izpiti in seminarji za največ deset ljudi, odprle se bodo nekatere ostale servisne dejavnosti in trgovine, dovoljeno bo zbiranje do največ deset oseb, odpravila se bo prepoved prehoda občinskih meja.

Ker vlada pri ukrepih sproščanja od prejšnjega tedna ne upošteva več epidemioloških stanj v posameznih regijah, bodo sprostitve veljale po vsej državi. Več o tem, pa jutri po seji vlade. Glede na prejšnje sprostitve ob prehodu v rdečo fazo lahko vsaj za odprtje šol za še preostale osnovnošolce in dijake zaključnih letnikov predvidevamo, da se bo to ne bo zgodilo pred prihodnjim ponedeljkom.

PM