Sezmogram - Potres
Slika je simbolna: finance.si

Slovenijo je okoli 12.20 stresel potres. Podatki o škodi še niso znani. 

Po za zdaj znanih podatkih je bil epicenter v bližini Siska, kjer so se tla tresla že včeraj zjutraj. Tokrat naj bi šlo za potres z magnitudo 6,3 na globini 5 kilometrov, navaja EMSC. Potres ni zahteval žrtev, povzročil pa je gmotno škodo na območju Siska in Petrinje.

Potres so čutili tudi v Sloveniji!

Po pričevanjih prebivalcev je bilo potres čutiti od Obale pa vse do Prekmurja. Tla so se močno zatresla tudi v Ljubljani. Poslanci, ki v parlamentu obravnavajo PKP 7, so ob tem za krajši čas prekinili sejo in zapustili dvorano. Poslanec SDS-a Jure Ferjan je na Twitterju delil fotografijo, na kateri je videti, da je v notranjosti DZ-ja ob potresu nastala tudi manjša materialna škoda.

V Mariboru je motena tudi dobava električne energije, tudi semaforji ne delujejo. V mariborskem UKC-ju se so se po pričevanjih očividcev tresla stojala, omare, postelje, nekaj bolnikov so preselili.

Krškem so po potresu preventivno ustavili nuklearno elektrarno. Kot so pojasnili, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu. V nuklearki imajo za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč namreč pripravljene različne in natančne protokole, objekti in sistemi elektrarne pa so konstrukcijsko zasnovani tako, da zagotavljajo integriteto primarnega hladilnega kroga, zadrževalnega hrama in vseh varnostnih sistemov tudi med in po potresih.

Potres je bilo čutiti po vsej Sloveniji, ni pa vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško. Potres so čutili tudi prebivalci Maribora! Zaradi potresa so prekinili tudi sejo državnega zbora!

več sledi…