Svoje prvo besedilo z naslovom Deželica sonca in grozdja, ki ga je uglasbil Lojze Slak, je napisala že kot 15-letno dekle. Od takrat naprej je pod njenimi prsti nastalo še okoli 600 besedil. Poslovila se je Fanika Požek.

Noben festival ni minil brez Fanike Požek

Na Slovenskem ni bilo festivala, na katerem ne bi bila nagrajena. Veljala je za eno od najbolj tenkočutnih tekstopisk v slovenski narodnozabavni glasbi. Prejela je tudi nagradi dr. Ferryja Souvana za življenjsko delo ter Marjana Stareta za kakovostno pisanje besedil. Leta 2007 je Faniki Požek Občina Črnomelj podelila Župančičevo plaketo, največje priznanje občine na področju literarnega ustvarjanja. Ta jo je spodbudila k izdaji knjige Dozorele sanje, v kateri je vsaj delno zbran ves njen opus.

Fanika je pisala za veliko ansamblov in vsem je bilo v čast, če so imeli priložnost sodelovati z njo. Na zadnjem festivalu Vurberk so se Špadni fantje predstavili s krasno skladbo za katero je spisala besedilo, ki ob tej novici na plan prikliče dodatne globoke misli.

Fanika Požek je že odleta 1962 pisala besedila za narodno zabavno glasbo. Uglasbenih pa je že več kot 600, za marsikaterega izmed njih je prejela nagrado. Pisala pa je tudi kratke zgodbe in scenarije. Njen dom v Črnomlju je bil vedno ves v cvetju. Tudi na mizi v njenem kabinetu je bil vedno šopek cvetja poleg Slovenskega pravopisa, ki je zanjo kot Biblija. Na stenah so še danes številna priznanja za njena besedila, v vitrini pa veliko pokalov; zmagovalnih pokalov, ki jih je dobila ob zmagah za njenega besedila na festivalih.

Od nje se danes poslavljajo tudi številni narodno zabavni ansambli.

     Fanika, hvala za vsa prečudovita besedila. Počivajte v miru!

M.G.