slika STA

Afera Zajc se nadaljuje. Po protestu zaradi napadov zveri, ki je potekal v Velikih Laščah, kmetje pričakujejo tudi odstop ministra Zajca. Protest pod geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak je organiziral Sindikat kmetov Slovenije.

Minister noče odstopiti

Ministra Zajca pozivajo k odstopu. Minister je poziv k odstopu, ki ga zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali zahteva sindikat kmetov, označil kot neutemeljen in ga v celoti zavrača.

“Ti ukrepi ne rešujejo takojšnjih problemov,” pa pravi predsednik sindikata kmetov Anton Medved, ki trdi, da ti ukrepi samo prenašajo administrativne ukrepe z enega na drugega. “Nobeni administrativni ukrepi se ne prenašajo na nikogar,” pa očitke zavrača minister Simon Zajc. Pravi, da so vprašali lovsko zvezo, kje je problem interventnega zakona. “Namreč interventni zakon v delu, ki se nanaša na medveda, ni problematičen, odstreli medveda se dogajajo. So pa povedali, da je največji problem pri volku ravno to, da je območje preozko določeno. Tako da smo na sestanku storili točno to, kar so lovci želeli, in izpostavili, da bo odstrel hitrejši in učinkovitejši.” Pravi tudi: “Medved je trenutno zanimiv za lovce za odstrel, kajti za kilo mesa medveda dobijo sedem evrov. Če odstrelijo volka, ne dobijo v tem trenutku nič, sledi jim kazen,”pravi in doda, da čer ne odstrelijo pravega volka, lovcu “odvzamejo puško in je kazensko odgovoren.”

Stopnjevanje protesta!

V sindikatu še vedno zahtevajo odstop ministra:“Dali smo dve temeljni zahtevi, in sicer da se nemudoma do sobote odstreli vsaj tri volkove in da minister odstopi. In pri tem vztrajamo,” pravi Medved. A minister ne namerava odstopiti, zato bodo “stopnjevali represijo. V soboto imamo protestni shod v Ilirski Bistrici, naslednjo soboto, 24. avgusta, pa planiramo preprečitev odprtja kmetijskega sejma v Gornji Radgoni. Zaprli bomo vhod in preprečili otvoritev. Ker zahtevamo, da se nemudoma rešijo težave v korist naših podeželanov,” napoveduje Medved.

Kako se bo zadeva razpletla bomo seveda tudi mi poročali!

VIR: 24UR

M.G.