Slovenske univerze sprejele 10.899 študentov

Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru

Slovenske univerze (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem) so v prvem vpisnem roku od 14.833 prijavljenih sprejele 10.899 študentov. V primerjavi z lanskim letom, ko je bilo sprejetih 15.155 prijav, je bilo sprejetih nekoliko manj prijav.

Največ študentov je sprejela Univerza v Ljubljani 6.892 študentov, mariborska je od prijavljenih 3.118 kandidatov sprejela 2.588 študentov in Univerza na Primorskem 921 študentov, 471 študentov pa je bilo sprejetih na samostojnih visokošolskih zavodih.

Največji presežek vpisanih glede na razpisana prosta študijska mesta letos beležijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter Akademiji za likovno umetnost. Ob tem pa je potrebno poudariti, da je na študijski smeri dramska igra bilo razpisanih le 12 študijskih mest, prijavljenih pa je bilo 142 kandidatov.

Na Univerzi v Mariboru, kjer so razpisali 5.008 študijskih mest je v prvem vpisnem roku zasedenih nekaj več kot polovica razpisanih mest (2588). Omejitve vpisa so na  Medicinski fakulteti, mehatroniki, elektrotehniki, medijskih komunikacijah, računalništvu in informacijskih tehnologijah, arhitekturi, strojništvu, Fakulteti za varnostne vede, Fakulteti za zdravstvene vede, psihologiji, zgodovini in angleškem jeziku s književnostjo Filozofske fakultete ter predšolski vzgoji Pedagoške fakultete. Univerza v Mariboru ima najvišji delež sprejetih kandidatov, kar 83%.

Na Univerzi na Primorskem je bilo prijavljenih več kandidatov kot je bilo razpisanih mest na vseh smereh študija Fakultete za vede o zdravju (aplikativna kineziologija, prehransko svetovanje – dietetika in zdravstvena nega ter na predšolski vzgoji Pedagoške fakultete.

Kandidati, ki v prvem roku niso bili sprejeti, bodo morali počakati na drugi rok, ki bo potekel od 22. do 29. avgusta. Letos tretjega prijavnega roka ni.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
58%
1.5km/h
0%
-2°C
-1°
-4°
-2°
Mon
-3°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu
-3°
Fri

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA