Slovesnost ob spominskem dnevu mestne občine Maribor

Vir: Wikipedia

Mariborski mestni svet je dne 26. oktobra 1995 sprejel sklep, da je 23. november, dan, ko je general Rudolf Maister osvobodil Maribor, spominski dan mestne občine. 23. november je tudi republiški praznik – dan Rudolfa Maistra, ki pa ni dela prost dan.

Ob letošnjem spominskem dnevu župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec, in poveljnik 72. brigade Slovenske vojske ter Vojašnice generala Maistra, brigadir Franc Koračin, vabita v sredo, 22. novembra 2017 ob 18. uri v na slovesnost v Veliko dvorano Narodnega doma, Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor.

Na slovesnosti bo slavnostni govornik zgodovinar dr. Gregor Jenuš. Kulturni program pa so pripravili učenke in učenci Osnovne šole borcev za severno mejo Maribor ter Big Band Slovenske vojske pod vodstvom Rudija Strnada z vokalistkami iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Pred 99 leti je bil 20. novembra ustanovljen mariborski pešpolk. Nastala je prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki, ki ji je poveljeval general Rudolf Maister. In ta slovenska vojska pod poveljstvom Maistra je 23. novembra razorožila nemško zeleno gardo in v naslednjih dneh zasedla Špilje, Radgono, Cmurek, Lučane, Radlje in Muto. To je bil spopad Slovencev in Avstrijcev na etično mešanem ozemlju, ki ga poznamo pod imenom Boj za severno mejo ali po nemško Kärntner Abwehrkampf (Koroški obrambni boj). Rudolf Maister je na Štajerskem obranil slovenski del z Mariborom in dosegel mejo na Kobanskem in Muri.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.