Dan otrok

Vir: Pixabay

Odrasli smo odgovorni za dobrobit otrok. Otrokom po vsem svetu bi morali omogočiti odraščanje v varnem okolju ter v duhu miru, dostojanstva, strpnosti, svobode, enakosti in solidarnosti. V mladih bi nujno morali zbuditi zavest, da so in bodo tudi oni soustvarjalci sveta, v katerem živimo. Temu je letos namenjena tudi globalna akcija Unicefa, s katero spodbuja države, da otroci za en dan prevzamejo najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Akciji se je pridružila tudi Slovenija in slovenski predsednik vlade.

Vlada Republike Slovenije ob svetovnem dnevu otrok sporoča, da daje politikam, ki neposredno ali posredno vplivajo na dobrobit otrok veliko pozornosti, da so ena ključnih strateških usmeritev aktualne vlade ravno mladi. Vlada se namreč zaveda dejstva, ki ga pogosto izpostavljajo številne civilnodružbene in nevladne organizacije, da so bili otroci in mladi v precejšnji meri žrtve nedavne gospodarske krize. Seveda vlada k mirnejšemu poteku otroštva najmlajših članov naše družbe največ prispeva z ustvarjanjem ugodnih gospodarskih  pogojev, saj to prinaša delovna mesta njihovim staršem in blaginjo družinam. Z eno najvišjih gospodarskih rasti je Slovenija na dobri poti, zato se lahko na pristojnih ministrstvih postopno osredotočajo na omilitev ali odpravo varčevalnih ukrepov na področje socialne in družinske politike.

Za blaginjo in brezskrbno otroštvo je Vlada sprejela ukrepe na področju otroških dodatkov, tako 97 tisoč otrok že od leta 2016 prejema 10 % višji otroški dodatek, razširila je pravico do plačanega očetovskega dopusta, sprejela ukrepe za stabiliziranje učbeniškega sklada na osnovnih šolah, s spremembo zakonodaje omogočila več otrokom šolsko malico in kosilo.

S sprejemom Družinskega zakonika je otrok je postavljen v središče in je tisti, ki ustvarja družino. Po slovenski zakonodaji je prepovedano telesno kaznovanje otrok, s čimer je Slovenija naredila še korak več k preprečevanju nasilja v družini. Sicer pa se Slovenija zavzema proti vsakršnemu nasilju nad otroki tako fizičnemu, spolnemu in psihičnemu nasilju kot na novo opredeljeni obliki nasilja  zalezovanju.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.