Glasbena šola Svet glasbe

Smrtonosni kitajski virus že blizu Slovenije? Obolelo osebo naj bi odkrili na Dunaju?

Za obolele z novim kitajskim virusom je značilno, da dobijo zvišano telesno temperaturo in suh kašelj, po enem tednu se pojavi zasoplost in takrat je skoraj že prepozno.

Smrtonosni virus se iz Kitajske širi v našo bližino

Zaradi širjenja smrtonosnega virusa je v karanteni že 16 kitajskih mest oziroma več kot 60 milijonov prebivalcev. Nihče ne sme iz mest ali v njih, ponekod so začasno ukinili tudi javni prevoz. Mesta dobesedno spominjajo na mesta duhov. Zaradi smrtonosnega virusa, ki se je konec lanskega leta pojavil v mestu Wuhan na Kitajskem, je umrlo že 56 ljudi, skoraj dva tisoč ljudi je zbolelo.

O prvem primeru suma poročajo tudi z avstrijske prestolnice Dunaj. Gre za stevardeso, ki je na Dunaju od 24. januarja in je pred nekaj dnevi pripotovala z Wuhana. Trenutno naj bi bila v izolaciji na eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah. Hrvaški portal index.hr pa poroča, da je v soboto na Hrvaško prispel avtobus s kitajskimi turisti prav iz Wuhana. Turisti so pristali na letališču v Milanu, kjer so opravili zdravstveni pregled in nihče od njih ni imel simptomov bolezni. Na hrvaškem mejnem prehodu Bregana so dobili tudi navodila, kaj morajo storiti, če opazijo bolezenske znake. Voznik avtobusa je tudi dobil telefonsko številko epidemiologa, ki ga mora obvestiti, če pri katerem od potnikov opazi bolezenske znake. Piše SIOL.net.

Prve obolele so poleg na Kitajskem za zdaj odkrili še v Hongkongu, na Tajskem, v Avstraliji, Maleziji, Singapurju, Franciji, na Japonskem, v Južni Koreji, Tajvanu, Macau, ZDA, Vietnamu in Nepalu.

vir: Siol

MG