Smučarski skoki nekoč tudi v Mariboru

Pekrska gorca

Ta vikend, ko  vsi navijamo za naše fante v Planici in občudujemo planiško velikanko, le malokdo še ve, da smo tudi v Mariboru imeli smučarsko skalnico in prirejali mednarodne tekme v smučarskih skokih.

Skakalnica je bila na Pekrski gorci. Leta 1955 so na severozahodnem delu Pekrske gorce postavili 60-metrsko smučarsko skakalnico. Načrt zanjo je naredil Stanko Bloudek, kakor tudi za skakalnico v Planici. Na skakalnici so se odvijala mednarodna tekmovanja vse do 70. let prejšnjega stoletja. V najboljših časih se je na skakalnici odvijalo kar nekaj pomembnih tekmovanj, npr. turneja treh dežel, ki je zraven Maribora bila še v Beljaku (Avstrija) in v Trbižu (Italija). Tekme si je prišlo ogledat do 20.000 gledalcev.  Na skakalnici so skakale legende slovenskega skakalnega športa  Janez Polda, Ludvik Zajc, Primož Ulaga, Bine Rogelj, Miran Tepeš in Bogdan Norčič. Nato pa je začela skakalnica zaradi skopih zim s snegom in nevzdrževanja propadati. V začetku  80. let so jo morali odstraniti.

Danes je na jugovzhodni strani Pekrske gorce zasajena vinska trta, iz katere pridelujejo vino Pekrčan,  okoli gorce vodijo urejene sprehajalne poti, lahko pa se odpravite tudi na 351 m visok vrh do kapelice. Iz razgledišča, kjer so še vedno vidni betonski temelji  nekdanje skakalnice,  je čudovit razgled na mesto Maribor in pohorske gozdove.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.