Na pohorskih strminah se razvijajo svetovni smučarski talenti

Vir: http://www.fis-ski.com

Smučarska zveza Slovenije (SZS) bo prihodnji četrtek, 30. marca, na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravila sprejem za vse slovenske zimske športnike, ki so nas v letošnji sezoni navduševali z uspehi. Dogodek Junaki zime, se bo začel ob 17.15. Ob Ilki Štuhec se bodo dogodka udeležili tudi alpski smučar Boštjan Kline, smučarska skakalca Peter Prevc in Ema Klinec, smučar prostega sloga Filip Flisar in drugi.

Med zimskimi junaki najdemo tudi štiri mlade smučarje, ki krojijo sam svetovni smučarski vrh in na katere je ponosen vsak zaveden Mariborčan. Ilka Štuhec, Boštjan Kline, Klemen Kosi in Filip Flisar so dokazali, da se lahko tudi na pohorskih strminah razvijejo največji talenti svetovnega kova.

Ilka Štuhec ima za seboj senzacionalno sezono. Zmagala je na prvem in zadnjem smuku sezone in v tej disciplini osvojila tudi mali kristalni globus. Skupno je v smuku zmagala štirikrat, dvakrat pa zasedla tretje mesto. Štuhčeva je mali kristalni globus osvojila tudi v kombinaciji. V skupnem seštevku je vodila do zadnje tekme, ki jo je končala na drugem mestu, vendar je mali kristalni globus v tej disciplini osvojila Tina Weirather, Ilka pa se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Na tekmah superveleslaloma je zmagala dvakrat osvojila pa je tudi eno drugo in eno tretje mesto. 12. Februarja je v švicarskem St. Moritzu zmagala na tekmi svetovnega prvenstva v smuku in tako nasledila Tino Maze, ki je zmagala dve leti prej. Mesto je prepoznalo njene športne uspehe in jo razglasilo za najboljšo športnico leta 2016.

Boštjan Kline je letošnjo sezono pripravil veliko presenečenje. Zmagal  je na smuku za svetovni pokal v norveškem Kvitfjellu. To je bila njegova prva zmaga v svetovnem pokalu. V lanski sezoni je bil dvakrat na stopničkah, z drugima mestoma na smuku v Garmisch-Partenkirchnu ter superveleslalomu v Hinterstoderju. Z  zmago v svetovnem pokalu alpskih smučarjev  se je pridružil našim uspešnim smučarjem:  Bojanu Križaju, Roku Petroviču, Juretu  Koširju, Gregu Benediku, Andreju Miklavcu, Matjažu Vrhovniku, Mitji Kuncu, Borisu Strelu in Andreju Jermanu. Osvojil je tretjo slovensko smukaško zmago na moških smukih v svetovnem pokalu. Pred njim je bil dvakrat prvi v smuku Andrej Jerman .

Kot drugi, najboljši športnik Maribora 2016, za Boštjanom Klinetom, je bil izbran Filip Flisar. Za Filipa že dalj časa vemo, da sodi v sam vrh smučanja prostega sloga. V skupnem seštevku je sezono v disciplini smučarskega krosa končal na odličnem četrtem mestu, kar je njegov drugi najboljši dosežek v karieri, za prvim mestom v sezoni 2011/12. Lansko sezono je končal peti. Na zadnjem smuku sezone v ameriškem Aspnu, je Boštjan Kline hudo padel. Ustavile so ga šele zaščitne ograje ob progi. Na srečo se ni poškodoval. Boštjan Kline je bil razglašen za najboljšega športnika Maribora 2016.

Na tekmah svetovnega pokala je v moških disciplinah nastopil še en Mariborčan, 25 letni Klemen Kosi, za katerega pa sezona ni bila tako uspešna kot je pričakoval. Še najboljše rezultate je dosegal v kombinaciji, ki jo je končal na 16. mestu v skupnem seštevku. V tej sezoni je osvojil eno točko na smuku s 30. mestom in tri v superveleslalomu z 28. mestom. Držimo pesti, da bo naslednja sezona uspešnejša.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
92%
1.9km/h
13%
10°C
12°
9°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.