Socialni demokrati na Jesenicah precej po domače s fekalijami?

Jesenicah

V teh dneh poteka kampanja za referendum o zakonu o vodi. Med zagovorniki, ki nasprotujejo novemu zakonu o vodah, je tudi stranka Socialni demokrati. Močno naj bi bili namreč vpleteni v onesnaževanje Save na Jesenicah, v katero so se stekale fekalije in blato.

Socialni demokrati fekalije kar v Savo?

Portal Nova24TV razkriva okoljsko grozljivko z Jesenic. Med letoma 2013 in 2015 je podjetje Esotech gradilo novo čistilno napravo v občini Jesenice.  V gradnjo sta bila vpletena takratni župan iz SD, Tom Mencinger in vidni član SD Jan Škoberne, čigar družina je lastnik Esotecha. Kljub dokazom občanov, mestnih svetnikov, nekdanjih zaposlenih v Javno komunalnem podjetju Jesenice (JEKO), da so se fekalije zlivale v Savo in je bila voda na Jesenicah neoporečna in škodljiva za zdravje občanov, se do danes ni spremenilo še nič.

Delavec podjetja JEKO-IN, ki je opozoril na dovoze gradbenega materiala, je dobil 16. decembra 2020 odpoved. Enako se je zgodilo z laborantko, ki je opozarjala na nepravilnosti glede vzorca o onesnaženosti vode na Jesenicah, je 29. julija 2020 dobila odpoved iz poslovnega razloga. V JEKO-IN so odgovornost prevalili na podjetje KOTO, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo za odvoz blata. Vprašanja so novinarski kolegi Nova24TV tako poslali že prejšnji teden in še enkrat danes na občino Jesenice, a so se tam zavili v molk. Enako se odgovornega ne čutijo v podjetju JEKO-IN. V državnem podjetju KOTO pa so zanikali kakršno koli odgovornost, da bi njihovi zaposleni odvažali blato v na naravna odlagališča v bližini Jesenic, saj so redno podvrženi nadzoru okoljske inšpekcije. Sami pa imajo tudi v vsakem tovornjaku sledilno napravo, da spremljajo svoje tovornjake na poti.

 Med zagovorniki, ki nasprotujejo novemu zakonu o vodah, sta tudi stranka Socialni demokrati in Levica. Njihovi člani in vidni podporniki stranke so bili v preteklosti odgovorni za onesnaževanje vode v Podnartu, Anhovem in predvsem v šaleški in mežiški dolini. Močno pa so vpleteni v onesnaževanje Save na Jesenicah, v katero so se stekale fekalije in blato. Težave so se pričele pojavljati že v mandatu prejšnjega jeseniškega župana, člana SD Toma Mencigerja. S težavami in dokazi je bil soočen tudi novi župan, na zadnjih volitvah “neodvisni” Blaž Račič, po mnenju virov portala Nova24TV politično blizu stranki SD, a do sedaj še ni ukrepal.

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.