slika: Maribor24

Po informacijah zadnjih ur gre v primeru nove mariborske okužbe za prenos okužbe v družini. Trenutno je razred skupaj z učiteljico za 14 dni v karanteni.

Okuženi en odrasel in dva otroka

Okuženi so en odrasel in dva otroka, družinska člana učenca, že omenjeni tretješolec in njegovi starejši sorojenec, ki v tem času ni obiskoval iste šole. Epidemiološko poizvedovanje je v teku, obravnavajo stike v šoli in na delovnem mestu, nato bodo po njegovih besedah tudi s karanteno omejili žarišče okužbe. “Če so bili učenci v šoli, so bili zdravi. Če so bili v tveganem kontaktu z obolelim, bodo v karanteni. Kontakti kontaktov niso relevantni. Če bi kak kontakt zbolel, bi od tam naredili novo sliko.”

Sošolci okuženega ostanejo doma, njihovim staršem ni treba v karanteno

18 učencev tretjega razreda je preventivno že ostalo doma, njihovi starši naj bodo pozorni na morebitne znake bolezni. Zaradi varnosti in da bodo vsi bolj mirni, so se na NIJZ-ju odločili, da bodo sošolci in razredničarka v 14-dnevni karanteni. Starši bodo v kratkem dobili navodila. “V vsakem takem primeru je karantena svetovana v rizičnih stikih. Če starši teh otrok niso bili v stiku z obolelim, zanje ni razloga za karanteno,” ob tem dodaja Fafangel. Za starše tretješolcev in njihove svojce torej karantene ne bo, ta bo predpisana le za sošolce okuženega učenca.

Vsi drugi učenci lahko obiskujejo šolo. NIJZ je namreč po besedah ravnateljice opravil epidemiološko oceno tveganja in ker je šola navodila inštituta v celoti upoštevala, ni nevarnosti za druge učence.

MG