Vir: http://www.vlada.si

Univerza Columbia v New Yorku je pripravila analizo ukrepov držav za pomoč gospodarstvu po koronavirusu. Za okrevanje gospodarstva so v skupnem znesku največ denarja namenile ZDA.

Slovenija med tremi najboljšimi državami sveta

Zadnje primerjalno poročilo o tem, koliko držav na svetu je vložilo sredstva v reševanje svojih gospodarstev in tako poskušalo zaustaviti gospodarski zlom, ki bi ga povzročila pandemija, je pripravila raziskovalna skupina newyorške univerze Columbia. Iz analize paketov pomoči v 166 državah, ki so bili sprejeti do 24. maja je razvidno, da so ZDA v skupnem znesku za reševanje gospodarstva namenile največ sredstev, in sicer 2,7 bilijona dolarjev, kar je približno trinajst odstotkov njihovega bruto domačega proizvoda. Ugotovili so, da je glede na velikost gospodarstva, Slovenija zasedla tretje mesto na svetu. Če pogledamo rezultate v regiji, je Slovenija vodilna, na drugem mestu ji sledi Hrvaška, na zadnjem mestu pa sta se znašli Črna gora in Severna Makedonija, poroča Biznis&Finansije.

Slovenija je vodilna v regiji

Kot smo že omenili, je Slovenija v regiji namenila največ denarja s čimer tudi krepko vodi. Na drugem mestu se je znašla Hrvaška z 9,3 odstotki, na tretjem mestu je Srbija s 6,5 odstotki višine sredstev, glede na bruto domači proizvod. Vodilnim državam v regiji sledijo Bosna in Hercegovina s 3,6 odstotki, Albanija z 2,8 odstotka in Kosovo z 2,5 odstotki, ki je v analizi obravnavano kot neodvisna država. Na zadnjem mestu sta pristali Črna gora z 1,7 odstotka in Severna Makedonija z 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je kar 16-krat manj kot v Sloveniji.

Bravo Slovenija!

DK