Sporne table po balkansko na slovenskih tleh!

Družbena omrežja so preplavile kritike ljudi, ki si ne predstavljajo, da je v Sloveniji 28 let po osamosvojitvi še vedno videti napise v hrvaškem jeziku.

V Šentjurju nazaj na Balkan?

Nedavno tega smo bili priča napisu v občini Šentjur pri Celju, kjer je pešče opoziril znak, z napisom “Pješaci”, kar je seveda nedopustno in žaljivo. Sicer pa je ogorčenje vsaj malo obrodilo sadove. Spornega napisa sicer niso odstranili, so ga pa malo popravili.

In kaj so dejali odgovorni, ki so tablo postavili? Matevž Cimerman, odgovorna oseba pri KG, je pojasnil, da gre za neljubo pomoto, saj so delavci, ki dejansko prihajajo z območja južno od naše meje, avtomatično postavili usmerjevalno tablo s spornim napisom. Kakor je obljubil, bodo v najkrajšem času tablo odstranili in jo nadomestili z ustrezno.

“To je pa res sramota in velika žalitev. Ne krivim teh delavcev ampak njihove nadrejene in vodstvo podjetja. Table so morale od nekod priti v Slovenijo, ti delavci jih niso prinesli s seboj!? Bo kdo odgovarjal za to sramotno početje? Seveda bo, ampak napačen človek, ki pa bi na koncu koncev, če pride v tujo državo moral poznati tudi za jezik.” Je eden od zapisov, ogorčenih Slovencev na Facebook profilu.

Sicer pa to zagotovo ni edini sporni napis, ki se bohoti na slovenskih tleh. Eden takih je že dolgo v Ljubljani, vsem na očeh. Za Bežigradom imajo očitno še vedno Gradski vodovod.

Po 11. členu Ustave Republike Slovenije je uradni jezik SLOVENSKI JEZIK.  In v Republiki Sloveniji velja tudi Zakon o javni rabi slovenščine in je za nespoštovanje zakonskih določil predvidena globa, ki je opredeljena v 32. členu.

Ampak na sporna dejanja v Zokijevi Ljubljani smo tako in tako že navajeni.

MG