Zdravilo Zolgensma, katerega je za Krisa praktično kupila vsa Slovenija bi moral mali Kris dobiti kmalu. Del stroke celo meni, da bi ga lahko pripeljali celo v Slovenijo.

Bi mali Kris prenesel 12-urni let?

Revolucionarno zdravilo Zolgensma, za katero je vsa Slovenija v dobrodelni akciji zbrala skoraj štiri milijone evrov in bi lahko pozdravilo fantka Krisa, bi lahko pripeljali v Slovenijo. Za to obstaja celo zakonska podlaga, je prepričan del stroke. Da se malega Krisa izpostavlja takšni nevarnosti kot je 12-urni polet, je sprto z zdravo pametjo, še dodajajo. Krisu, ki ima že zdaj težave z dihanjem, lahko čezoceanski polet namreč resno ogrozi življenje.

Vprašanje je, komu je torej v interesu takšno tveganje za zdravilo, ki ga bo Kris dobil zgolj prek injekcije in bi ga lahko iz ZDA preprosto uvozili v Slovenijo.  Pa tudi, zakaj Krisov zdravnik ni sklical zdravniškega konzilija niti ni za pomoč prosil zdravstvene zavarovalnice.

Zdravilo bi lahko preprosto uvozili

Kot je za Planet TV pojasnila Nada Irgolič iz komisije RS za medicinsko etiko, bi se lahko zadeva uredila. “Možnosti za uvoz oziroma vnos zdravila so,” poudarja. Kakšne in kako, navaja zakon o zdravilih. Le prebrati ga je treba dobro. In to, da ga v Slovenijo ne moremo dobiti, ni res, je dodala sogovornica. Stroka pa vseskozi ponavlja, da zdravila ni mogoče aplicirati v Sloveniji, ker to ni registrirano v Evropski uniji. Kot pravi Irgoličeva, tudi to ni res. “V 41. členu, mislim, da drugi alineji druge točke, opredeljuje možnost uvoza iz tretje države, ki pa mora imeti izpolnjene zahteve o kakovosti, varnosti in učinkovitosti. To pomeni, da morajo biti izpolnjeni pogoji dobre prakse,” je pojasnila.

Na ministrstvu trmasto vztrajajo pri svojem?

Kot poroča Planet TV bi za Krisa prišla v poštev tako imenovana sočutna uporaba zdravila, pri kateri farmacevt lahko svoje zdravilo ponudi pod posebnimi pogoji in tudi za nižjo ceno. A na ministrstvu za zdravje se trmasto oklepajo birokratske razlage, saj po njihovih podatkih zdravilo Zolgensma ni registrirano v EU, registracija zdravil v EU pa da je zelo strogo regulirana.

Ko bi se le ministrstvo pri vsaki taki zadevi tako izrecno držalo protokolov.