Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru

Prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru dr. Teja Štrukelj, je očitno zelo zaskrbljena zaradi potez vlade na področju visokega šolstva in bije hujskaško bitko proti sedanji vladi.

Mariborska prorektorica bije boj proti vladi?

Mariborsko prorektorico očitno moti veliko stvari, a očitno najbolj ime Janez Janša. Najprej jo je zmotilo to, da vlada ne bi pravočasno razpisala razpisnih mest za prihajajoče študijsko leto. Zagnali so tudi peticijo, kjer med več kot 12 tisoč podpisniki lahko vidite znana “socialistična” imena kot so Branimir Štrukelj, Rado Bohinc, Jože Menciger in Ivan Svetlik.

Vsi zgoraj omenjeni so postavljeni v branik statusa quo v visokem šolstvu, saj nočejo spreminjati dobrodušnega financiranja fakultet, ki proizvajajo dolgoletne nezaposlene kadre. Svoj boj pa so oplemenitili s floskulami, da so proti političnemu vmešavanju v razpise, proti blokadam zaposlitev na javnih visokošolskih zavodih in inštitutih, proti širjenju možnosti samoplačniškega študija. Predlagajo kritično razpravo o slabostih sistema zunaj strankarske politike in zasebnih interesov. Čudno saj je veliko znanih politično levih kadrov, zaposlenih prav na javnih fakultetah. Jernej Pikalo, Anja Kopač Mrak, Igor Lukšič, Ivan Svetlik, Miro Cerar. Piše portal Nova24TV.

Predstavniki študentskih svetov obsojajo odločitve vlade?

dr. Teja Štrukelj,
rorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru dr. Teja Štrukelj,

Teja Štrukelj (baje ni sorodu s Kučanovim zetom) s je med drugim zapisala, da predstavniki študentskih svetov obsojajo zadnje odločitve vlade in pozivajo vse odgovorne, da nemudoma odobrijo razpis za študijsko leto 2021/2022, vrnitev avtonomije univerzam in korektno sodelovanje s predstavniki študentov. Kritično je zapisala, da včerajšnja poteza vlade RS “družbi neposredno sporoča, da znanje in izobraževanje ni več pomembno, predvsem pa ni definirano kot javna dobrina.” Prav tako Vladi RS predlagajo, da v prihodnjem obdobju redno sklicuje Svet vlade RS za študentska vprašanja, saj ostaja nemalo odprtih pomembnih tem, povezanih s študentskim položajem, ki so potrebne kritične razprave, še zapiše.

Predsednik vlade odgovarja

 

“Določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah, ki se financirajo iz denarja davkoplačevalcev, je ena najpomembnejših strateških odločitev v vsaki državi. Če je slaba, lahko ustvarjamo na tisoče mladih, ki nimajo možnosti zaposlitve ne doma ne v tujini. Za prešolanje je naknadno potreben nov davkoplačevalski denar, ali pa si morajo posamezniki prešolanje plačati sami. V obeh primerih sta zapravljena čas in denar,” je na njihove očitke v objavljenem besedilu odgovoril premier Republike Slovenije.

Določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah še kako pomembno. A ne kar na pamet in ne tako, kot so bili navajeni levosučni vplivneži. Zato predlagamo prorektorici za študentska vprašanja Univerze v Mariboru dr. Teji Štrukelj naj se malo umiri. Bitka, ki jo bije proti vladi ne pade vedno na plodna tla.

PM