Aleš Hoja
slika: Regional Obala

Na dan, ko je Policijski sindikat Slovenije pričel s svojo stavko, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki stavko ocenjuje, kot neupravičeno in neutemeljeno, uresničil napoved in poimensko objavil plače Policistov in ostalih delavcev.

Šarčeva vlada lahko, Janševa ne sme!

Kljub temu, da so plače javnih uslužbencev v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju javne, se je kritično odzval svetovalec LMŠ Damir Črnčec in preko družabnega omrežja Twitter zapisal naslednje: Objava seznama zaposlenih na Policiji in MNZ skupaj z njihovim nazivom in plačo je najbolj brutalen napad na to inštitucijo po letu 1991, v maniri prave kriminalne združbe. Vlada RS je s tem neposredno varnostno ogrozila te ljudi #kriminal.” 

Informacijska pooblaščenka Prelesnikova je sporočila, da ne bo nadzora nad objavo plač v policiji, ker ni znakov, da bi bilo z objavo teh podatkov kaj narobe.

Spomnimo. Na POP TV so v luči napovedane opozorilne stavke 3 februarja 2020 poročali o vsebini seznama stotih najvišjih plač v slovenski policiji. “V luči napovedane stavke policistov v oči bodejo visoki zneski, ki jih mesečno prejemajo nekateri od njih,” so navedli in na spletu objavili tabelo bruto plač 100 najbolje plačanih policistov v decembru 2019, brez materialnih stroškov, kot sta prevoz in hrana. Ob tem so opozorili, da je sicer vključeno plačilo nadur in dodatkov (npr. dodatek za pripravljenost, dodatek za nočno delo, praznike in nedelje).  Tedaj je največ prejemal kriminalistični svetnik Nacionalnega forenzičnega laboratorija in sicer 5818,14 evra.

Zanimivo pa je, da v času, ko je Črnčec zasedal mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost, takšne kritičnosti to takšnega poročanja seveda ni bilo. Na to dejstvo je opozoril tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in zapisal, da se Damir Črnčec v službi Marjana Šarca ob objavi plač policistov na POP TV  ni oglasil. “Je že vedel zakaj se je svojo hišno TV dogovoril za objavo.”

PM