Sramota pri izboru slovenskih kolesark in kolesarjev na OI v Parizu. Tudi Rogliča ni na seznamu.

Tadej Pogačar in Urška Žigart, slika maribor24

Izbori kandidatk in kandidatov na letošnjih Olimpijskih igrah v Parizu tečejo h koncu. A pri najboljših kolesarkah se je nekje zataknilo. 

Primož Roglič, olimpijski prvak v kronometru iz Tokia, še ni zavrnil nastopa na olimpijskih igrah v Parizu 2024. Iz njegovega tabora so sporočili, da se bo odločil po koncu Dirke po Franciji, ko bo jasno, v kakšnem stanju bo zaključil Tour. Slovenska kolesarska zveza (KZS) je potrdila, da so spremembe reprezentančnega seznama za OI še možne in da je izbor tekmovalcev v rokah selektorjev.


roglič primožu

Primož Roglič, slika: družbeno omrežje

Bolj napeto pa je pri najboljših kolesarkah. V ženski konkurenci sta bili izbrani Eugenia Bujak in Urša Pintar, medtem ko državna prvakinja Urška Žigart ni bila vključena v ekipo za OI, kar je povzročilo razočaranje. Žigartova, trikratna slovenska prvakinja v vožnji na čas, se je na Instagramu odzvala z besedami: “Veliko je stvari, ki bi jih lahko napisala, a raje z dvignjeno glavo pišem svojo zgodbo. Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile.” 

Tadej Pogačar in Urška Žigart, slika omrežje X (GREENEDGETEAM)

Tudi njen zaročenec, Tadej Pogačar, je izrazil nezadovoljstvo nad izborom: “Prizadet sem zaradi tega. Dvakratna državna prvakinja in najboljša slovenska kolesarka v svetovni seriji ni bila izbrana za nastop na OI. Nimam besed.”

Urška Žigart je trenutno daleč najboljša slovenska kolesarka, na letvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) je na 113. mestu, Urška Pintar je šele 232., Eugenija Bujak pa 138. Ob tem ne gre pozabiti, da je Žigartova letos zanesljivo osvojila naslova državne prvakinje v kronometru in na cestni dirki, na kateri je Pintarjevo premagala za deset minut.

“Na Kolesarski zvezi zagotovo želimo, da bi Slovenijo na olimpijskih igrah zastopali trenutno naši najboljši tekmovalki, vendar je končna odločitev na strani selektorja,” so danes v odzivu na olimpijski izbor zapisali pri Kolesarski zvezi Slovenije. Bi torej morali zemenjati le selektorja?

VREME

Maribor
delno oblačno
45%
2.1km/h
40%
27°C
28°
26°
24°
Wed
15°
Thu
17°
Fri
19°
Sat
22°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.