Svetovni dan muzejev

Z namenom prepoznavnosti muzejev in muzejske dejavnosti in poslanstva že od leta 1977 zaznamujemo 18. maj  kot Mednarodni dan muzejev.

Mednarodni muzejski dan praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

Tema Mednarodnega muzejskega dne 2017, ki jo je razpisala svetovna muzejska organizacija ICOM je Muzeji in kulturna krajina. Poudarja priložnosti in izzive povezovanja muzejev s prostorom, okoljem, pokrajino v katerih delujejo ter njenimi prebivalci in skupnostmi.

Muzej narodne osvoboditve bo ta dan posvetil zlatim časom mariborske industrije: Mednarodni muzejski dan – Jugoslovanski Manchester, o čemer je bilo zadnje čase veliko rečenega, vendar pa je prav tako veliko neizrečenega. V muzeju so na ta dan ob 10.00  in 17.00 pripravili javno vodstvo po razstavi Jugoslovanski Manchester, ob 11.00 pa  pogovor s Francko Čuk, predsednico Društva tekstilcev Maribor na temo: Ko je Maribor oblačil pol sveta. Vstop na prireditve je prost.

V Pokrajinskem muzeju Maribor je danes od 10.00 do 18.00 ure dan odprtih vrat, to pomeni prav tako brezplačen vstop.  S štajerskimi klekljaricami so pripravili skupen projekt na temo poroke. Na razstavi so na ogled dela štajerskih klekljaric in poročna obleka kreatorke Barbare Košir. Čipkam so v Pokrajinskem muzeju Maribor posvetili tudi letošnji že tradicionalni projekt Mesec mode v muzeju, ki poteka od 5. do 31. maja z razstavo Skrivnost čipke.

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
51%
1.5km/h
75%
24°C
25°
23°
21°
Mon
14°
Tue
13°
Wed
13°
Thu
14°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.