Mariborski občinski koncern d.o.o.

Vodstvo Mestne občine Maribor je mestnim svetnikom danes na 27. seji mestnega sveta predstavilo načrt za vzpostavitev Mariborskega občinskega koncerna, v katerega bi združili lokalna javna podjetja, kasneje pa tudi javne zavode. Po besedah župana Andreja Fištravca bi to lahko privedlo do boljših storitev za meščane ter “depolitizacije” javnih podjetij. Koncern bi bil organiziran v obliki družbe z omejeno odgovornostjo.

Projekt Strateške usmeritve razvoja občinskih podjetij Mestne občine Maribor so izdelali prof. dr. Borut Bratina, prof. dr. Dušan Jovanovič in doc. dr. Franjo Mlinarič iz Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze Maribor. Njihove ugotovitve študije izhajajo iz analiziranih podatkov na osnovi javno dostopnih podatkov na spletnih straneh Ajpesa, Mestne občine Maribor spletnih strani občinskih podjetij. Vseh deset v obravnavo vključenih pravnih oseb, gospodarske javne družbe ali javni zavodi, so odvisni bolj ali manj od »javnega« kapitala.

In kaj bi imeli od koncerna občani? Po študiji bi imeli občani cenovno ugodnejši dostop do javnih dobrin, višjo kvaliteto storitev, zadovoljstvo uporabnikov bi se povečalo tudi zaradi ponudbe »vse na enem mestu«.

 

 

 

.

VREME

Maribor
oblačno
92%
5.7km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.