Tako se predstavlja Slovenijo! KUD Milke Zorec, na Češkem!

KUD
KUD Milke Zorec, Hotinja vas, slika arhiv KUD

Slovenija, Slovenija, je odmevalo v glavnem mestu Češke republike v Pragi, na t.i. festivalu Slovenija v. Tam se je namrerč teden dni namreč govorilo in prepevalo po Slovensko.

KUD MILKE ZOREC NA FESTIVALU SLOVENIJA V, V PRAGI

Od 26. do 29.08.2021, je v Pragi, prestolnici Češke republike, potekal festival Slovenija v Pragi 2020. Po tem, ko je bil festival zaradi epidemioloških razmer večkrat prestavljen. V zadnjih dopustniških dnevih in tik pred razmahom četrtega vala epidemije je tako izvedba padla v obdobje, ko Slovenija predseduje svetu EU, je imel festival tokrat še bolj trdno in svečano noto.

Festivali Slovenija v… potekajo pod znamko Si.in praviloma vsakokrat v drugi državi. Namen prireditve je predstaviti slovensko, predvsem ljubiteljsko kulturo, običaje, oblačilno kulturo, plese, ljudsko glasbo in petje oz. ljudsko izročilo.

Tokrat se je v Pragi zbralo cca 500 udeležencev iz 22 različnih skupin iz vse Slovenije. Kulturno umetniško društvo Milke Zorec iz Hotinje vasi je na festivalu nastopilo s folklorno skupino in ljudskimi godci KVIN-TON. Nastopi so se odvijali na štirih prizoriščih: v kongresni dvorani hotela Congress, na kmečki tržnici Vitezne namesti, na Praškem gradu in v Plečnikovi cerkvi. Organizator prireditve je bilo podjetje Si.in festivali pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije na Češkem oz. njene ekscelence, veleposlanice mag. Tanje Strniša.

Uradno se je festival začel zvečer v četrtek, 26. avgusta, ko so se predstavile vse nastopajoče skupine in ko so nastopajoči organizatorjem podarili darila. KUD Milke Zorec je veleposlanici na Češkem in njeni namestnici Niki Rotar, direktorju Si.in festivalov ter lokalnim organizatorjem podaril knjigo Spet unterco oblekla bom, oblačilna kultura občine Hoče-Slivnica in sosednjih krajev pred 100 in 200 leti (izdajatelj KUD Milke Zorec Hotinja vas in Občina Hoče-Slivnica) ter simbolična darila, ki jih je pripravila Občina Hoče-Slivnica.

“Kot zanimivost, ob povratku nazaj so na avstrijskih avtocestah na počivališču za uporabo stranišča zahtevali eno izmed PCT potrdil. Poleg tega je ob vstopu bilo potrebno oddati kontaktne podatke (tel. številka, e mail). Nismo opazili, da bi kdo zaradi tega protestiral, pa tudi junaka brez maske nismo videli,” so zapisali v KUD Milke Zorec..  

Seveda pa prireditve nebi bilo brez občinske pomoči župana občine Hoče-Slivnice dr. Marka Soršaka, hvala tudi podjetjem, Mariborski vodovod d.o.o., Nigrad d.o.o. in Abiro d.o.o. za finančno pomoč pri izvedbi projekta. So zapisali v KUD Milke Zorec, Hotinja vas.

Prijetno je bilo na vsakem koraku slišati slovensko govorico in pesem ter videti slovensko zastavo sredi Češke.

Za portal e-maribor, KUD Milke Zorec Hotinja vas

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.