To je skrb Golobovih za ljudi? Sto milijonov manj za pokojnine in več za nova ministrstva?

slika je simbolna

To kaže vladni predlog rebalansa proračuna, ki ga je včeraj objavil državni zbor, po katerem namerava vlada Roberta Goloba letos zbrati 13,14 milijarde evrov, porabiti 16,08 milijarde evrov, minusa bo torej za 2,94 milijarde evrov ali 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Milijarda manj za odpravo draginje, sto milijonov manj za pokojnine, več za nova ministrstva. To je realnost proračuna te vlade. Je zato minister Mesec dejal pred meseci, da bodo upokojenci že potrpeli. Rebalans je vlada predlagala zaradi ustanovitve petih novih ministrstev, s čemer smo dobili eno najbolj obsežnih vlad v zgodovini države in v Evropi, rebalans pa je nujen, da bi nova in preurejena ministrstva dobila tudi denar za svoje delo. Če odštejemo milijardo manj za finančno ministrstvo, bodo preostali ministri z rebalansom dobili 428 milijonov evrov več. Slabe pol milijarde. Piše spletni časopis.

Pri ministrstvu za delo Luke Meseca (Levica) se je postavka za dolgotrajno oskrbo, denimo, znižala za skoraj 93 milijonov evrov, pri ministrstvu za zdravje Danijela Loredana Bešiča (Svoboda) še za 18 milijonov. Se pa ta postavka zdaj pojavi pri novem ministrstvu za solidarno prihodnost Simona Maljevca (Levica) v višini 108 milijonov. Da se ministru brez listnice (resorja) splača postati pravi minister, pa se pokaže pri ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ki po novem obrača skoraj 50 milijonov več.

Je pa zanimivo, da se ne bo čisto nič spremenila postavka za predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki za svojo dejavnost dobi 3.363.452 evrov in nič se ni spremenila niti za Kučana, ki je dobil ta mesec kar 1.116 evrov dodatka k pokojnini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.