Toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev

Toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev
Slika: freepik.com

Zime niso več to, kar so bile. Če smo pred leti bili navajeni na konstantno nizke temperature, to vsekakor ne drži zadnjih nekaj let, saj so zime ali nadpovprečno hladne in nekaj dni za tem že krepko tople. Če je zima pokazala zobe bolj, kot smo tega vajeni, so tudi stroški ogrevanja toliko večji. Toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev so vsekakor dobra izbira in strah pred motenim delovanjem v ekstremno nizkih temperaturah, je povsem odveč.

Pomembna je izbira toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev po moči in tipu, prav tako pa ni vsaka toplotna črpalka za ogrevanje radiatorjev primerna za vsak objekt. Morajo biti visoko temperaturne, saj morajo imeti minimalno ogrevanje 60 °C, za radiatorje potrebujemo višjo temperaturo, kot za talno gretje, pri katerem zadostuje ogrevanje do 35 °C. 

Najbolj primerna toplotna črpalka za ogrevanje hiš je zrak – voda.

Omenjena toplotna črpalka je dobra izbira, deluje tako, da črpa energijo iz okoliškega zraka in jo s pomočjo kompresorja pretvori v toploto. Da bi z uporabo toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev zrak – voda bilo udobje bivanja takšno, kakršnega pričakujemo, predvsem v hišah, kjer ogrevamo z radiatorji, moramo izbrati pravi tip. Na tržišču je ponudba toplotnih črpalk ogromna in končni uporabniki se lahko hitro zmedejo, kakšne so za njihov objekt najbolj primerne. Pri izbiri v hišah je pomembno, da ima dva zaporedno vezana inverterska kompresorja, ki omogočata pripravo minimalno 60 °C vhodne vode, brez dela dodatnega električnega grelca. To pomeni, da izberemo taki model, ki je v izredno nizkih temperaturah sposobna vzdrževati nazivno izhodno moč, saj se le na ta način lahko izognemo vklopu dodatnih električnih grelcev. Toplotna črpalka za ogrevanje zrak – voda, je najlažji in najhitrejši produkt za vgradnjo in jo osebno priporočam, kot toplotno črpalko za ogrevanje radiatorjev.

Toplotne črpalke za ogrevanje zemlja – voda ima to prednost, da je stabilen in ugoden vir toplotne temperature.

Razpoložljiva je skozi vse leto in je monovalentno ter brez dodatnih elektro grelcev. Ima možnost ogrevanja in aktivnega ter pasivnega hlajenja. Toplotne črpalke za ogrevanje zemlja- voda, se kot toplota uporabi iz zemlje preko zemeljskega kolektorja, ki je položen na globini 1,2 do 2 metra ali drugače imenovane vertikalne geosonde. Po ceveh se pretaka voda in dodatki – sredstva proti zmrzovanju. Za svoje delovanje ne potrebuje kotla, za pretok mešanice pa skrbi obtočna črpalka. Pred nakupom te vrste toplotne črpalke za ogrevanje je potrebno preveriti, ali je na zemljišču dovolj velika površina, potrebujemo namreč približno 1 do 2 krat ogrevalne površine objekta.

Zemljišče ne sme biti asfaltirano ali pozidano, le tako lahko padavine dosežejo kolektorje, ki so potrebne za dovajanje toplote zemlje do cevi.

Upoštevati je tudi potrebno rast rastlinja, ki naj bi na tem zemljišču bila neokrnjena. Te postavimo v prostorih, kjer je 0 °C in je priključena v različne vrste zemeljskih kolektorjev ali geosond. Toplotne črpalke za ogrevanje zemlja – voda, osebno ne priporočam kot toplotno črpalko za ogrevanje radiatorjev. Potrebuje namreč dogrevanje z elektro grelci do minimalno 60 °C in zasede preveliko površino zemlje, ki mora ostati neokrnjena. 

Nikoli si ne bi mislili, da bomo lahko uporabili podtalno vodo za ogrevanje, mar ne?

Danes je to izvedljivo in toplotne črpalke za ogrevanje voda – voda nudi maksimalen izkoristek energije.

Sinergije z naravo so velike, mi na ta način od narave jemljemo in naravi vračamo, predvsem pa je okolju prijazno ogrevanje. To pomeni, da se kot vir toplote uporabi podtalna voda, ki jo prečrpavamo skozi uparjalnik toplotne črpalke s pomočjo potopne ali druge črpalke. V uparjalniku se podtalna voda segreje nato se ohlajena vrača nazaj. Za vračanje podtalne vode potrebujemo izkop vrtine ali plitkejšo ponikalnico.

Potreben je tudi dober pretok podtalne vode (0,15 m3/h na kW grelne moči), in ne sme presegati temperature +12 °C.

Potrebujemo tudi dovoljenje za priključitev, izkop minimalno ene vrtine, kontrola količine in kakovosti vode, vodnjaška črpalka za vodo, zahteva pa tudi zemeljska dela. Možnost uporabe je vse leto brez pomoči kotla. Omogočajo ogrevanje prostorov in sanitarne vode pozimi, poleti pa tudi hlajenje. Osebno te ne priporočam, saj kljub okolju prijazni črpalki za ogrevanje radiatorjev, potrebujemo dovoljenja za priključitev pri izkopavanju vrtine, kar pomeni, da so to lahko dolgotrajni postopki in veliki stroški.

Toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev omogočajo torej več načinov ogrevanja in jih lahko uporabimo na različne načine.

Odvisno od tega, kaj želimo in kaj potrebujemo. Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki se razlikujejo med seboj predvsem v tem, kako pridobivajo energijo oziroma toploto. S tem je na tržišču vse več ponudnikov. Če boste torej izbirali toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev, vam vsekakor svetujem posvet s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri izbiri pravega modela in prave nazivne moči toplotne črpalke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.