Trajnostna mobilnost in evropski projekt RESOLVE

Vir: Wikipedia, Avtor: Andrej Jakobčič

Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da občina sodeluje v mednarodnem projektu RESOLVE, ki išče odgovore na izzive kako ustaviti upadanje trgovine na drobno v mestnem središču in izboljšati trajnostno mobilnost v urbanih območjih. Projekt RESOLVE vključuje devet partnerjev iz osmih EU držav: vodilni partner Občina Roermond (Nizozemska), Univerza Erasmus Rotterdam (Nizozemska), Občina Reggio Emilia (Italija), Manchester z regijo (Združeno kraljestvo), Mestna občina Maribor (Slovenija), Regija Kronoberg (Švedska), Občina Almada (Portugalska), mesto Varšava (Poljska), Regija Moravska – Šlezija (Češka).

V letu 2017 imajo partnerji projekta priložnost spoznavati dobre prakse partnerskih mest. Strokovnjaki partnerskih mest s področja prometa so to jesen pričeli z izmenjavo dobrih praks na izobraževanjih v mestih Reggio Emilia in Almada, kjer predstavljajo dobre prakse o prometnem režimu v ožjem mestnem središču in peš conah, širjenju peš con, električnih vozilih v javnem prometu ter izboljšanju sistema potniškega prometa, sistemih park & ride in logističnih centrih v mestu.

To jesen so partnerji zaključili z zbiranjem podatkov s pomočjo anket, ki so jih opravili med obiskovalci mestnega jedra in trgovci ter lastniki in najemniki lokalov. Podatki se bodo skozi čas trajanja projekta zbirali v treh intervalih, naslednji bo ob pripravi akcijskega načrta za znižanje emisij ogljikovega dioksida iz naslova prevoza blaga, kjer se nameni več pozornosti ureditvi dostave blaga trgovinam, podjetjem in gostinskim lokalom v mestnem središču.

Zbrane informacije bodo koristile pri razumevanju dostave blaga, potovalnih navadah potrošnikov in obiskovalcev kot je način in pogostost prihoda v mestno središče, koliko časa namenijo za nakupe in kako ocenjujejo atraktivnost nakupovalnega območja v mestnem jedru. Prav tako so bile zbrane pobude in mnenja lastnikov trgovin in gostinskih lokalov o urejenosti mestnega središča. V okviru projekta se bo mesto ob urejanju prometa v peš coni trudilo tudi za večjo atraktivnost peš cone in povečanje obiska starega mestnega jedra.

Evropski projekt »RESOLVE – Trajnostna mobilnost in prehod v nizkoogljično gospodarstvo na področju prevoza blaga« sledi cilju izmenjave dobrih praks pri aktivnostih in strategiji za zmanjšanje ogljikovih izpustov in drugih onesnaževal, ki izhajajo iz prevoza blaga.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.