Nacionalna akcija »PEŠEC«

Vir: pixabay

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa bodi previden skupaj z Ministrstvom za promet, Ministrstvom za šolstvo in šport, Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za notranje zadeve – Policijo, Občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, AMZS, Rdečim križem Slovenije, Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije ter Zavodom Varna pot, koordinira iz izvaja akcijo »PEŠEC«. Akcija bo potekala med 2. in 15. oktobrom 2017, aktivnosti pa se bodo nadaljevale vse zimske mesece, ko so pešci najbolj ogroženi.

Po podatkih agencije, se je število mrtvih pešcev v lanskem letu bistveno zmanjšalo, v lanskem letu je zabeleženih tudi manjše število prometnih nesreč s pešci v nočnem času (v primerjavi s svetlim delom dneva). Večina nesreč z udeležbo pešcev se zgodi na lokalnih cestah in državnih cestah skozi ali v bližini naselij, ter na mokrem vozišču. Med regijami so najbolj ogrožene podravska, savinjska in gorenjska ter osrednjeslovenska regija. Med pešci glede na starostne skupine ostajajo najbolj ogroženi starejši pešci nad 65 let, med poškodovanimi pa tudi otroci in mladostniki.

Osnovni namen akcije bodi previden je opozoriti in osveščati pešce glede uporabe odsevnih predmetov, saj vidnost v prometu pomeni tudi večjo varnost. Na drugi strani pa opozoriti voznike na večjo pozornost in skrb za pešce, kot ranljivejšo in bolj ogroženo skupino udeležencev v prometu.

Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da bodo v tej akciji sodelovali tudi občinski redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor in sicer z naslednjimi aktivnostmi: poostrenimi nadzori nad nepravilno parkiranimi vozili na pločnikih, prehodih za pešce in v območjih za pešce ter območjih umirjenega prometa; poostrenimi nadzori nad upravičenostjo vožnje po območjih za pešce; poostrenimi nadzori nad pravilnim ravnanjem pešcev pri prečkanju cestišča (prehodi za pešce, upoštevanje semaforjev); poostrenimi nadzori nad pravilnim ravnanjem pešcev v prometu in pravilni označitvi pešcev, kot udeležencev v prometu; in poostreni nadzori nad pravilnim ravnanje voznikov vozil na prehodih za pešce.

Poostreni nadzori se bodo opravljali tako na območju Mestne občine Maribor, kot tudi v ostalih občinah ustanoviteljicah, sami in v koordiniranih skupnih akcijah s Policijo.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
80%
2.6km/h
31%
-6°C
-6°
-7°
-6°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
2°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA