Trgatev Stare trte

Z današnjo svečano trgatvijo Stare trte na Lentu se začenja Festival Stare trte, ki bo trajal od 1. 10. 2017 do 11. 11. 2017. Tokrat bo že 31. svečana trgatev Stare trte. Vse je že pripravljeno berači, posode, oder, nastopajoči in gostinci.

Organizator prireditve Zavod za turizem Maribor – Pohorje festival pripravlja kot vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, na katero smo Mariborčani upravičeno ponosni. Trgatev bo potekala po starih štajerskih šegah in navadah in je postala pravi mestni praznik, ki se ga udeleži veliko Mariborčanov ter številni obiskovalci od blizu in daleč, vinske kraljice in dobitniki cepiča Stare trte.

Trgatev se začne, ko mariborski župan po ugotovitvi, da je grozdje zrelo, ukaže začetek trgatve. Pod nadzorom mestnega viničarja pridelek oberejo berači iz »Šompetra« pri Mariboru, ga stehtajo, izmerijo vsebnost sladkorja, zmeljejo, sprešajo in napolnijo posode ter pridelek predajo v oskrbo posestvu na Meranovem. Na koncu trgatve Stari trti s prvim košem gnoja vrnejo, kar so ji z grozdjem vzeli in najmlajši berač natakne na trsno rozgo grozdno jagodo, da lahko trta pije svoj lasten sok.

Za veselo vzdušje na prireditvi bodo letos poskrbeli mariborski pevci Darja Švajger, Maja Keuc, Lidija Kodrič, Edvin Fliser in glasbene skupine Klapa Friški, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in AFS Študent.  Ob kulturno zabavnem programu pa si bodo obiskovalci na obrežju Drave lahko privoščili odlična vina štajerskih vinarjev in poskusili dobrote gostincev.

Festival se bo veselo  zaključil z največjim enodnevnim martinovanjem na prostem v Sloveniji, na Martinovo, 11. novembra ob 11 uri in 11 minut na Trgu Leona Štuklja.

M. T.

VREME

Maribor
jasno
53%
3.6km/h
0%
26°C
27°
25°
26°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.