Katalonci na referendum za svojo neodvisnost

Vir: Pixabay

Vprašanje na glasovnici se je glasilo: »Ali želite, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike? Zaradi izvedbe referenduma so bile varnostne razmere v Katalonji ves dan napete. Na nekaterih voliščih je prišlo do spopadov med volivci in policijo, ki je uporabila tudi gumijaste naboje.

Katalonski politiki so že več let skušali od španske vlade dobiti dovoljenje za izvedbo referenduma o neodvisnosti. V začetku meseca so sprejeli zakon za izvedbo referenduma o avtonomiji, ki ga je špansko ustavno sodišče razveljavilo. Kljub ostremu nasprotovanju oblasti v Madridu, so včeraj, v nedeljo 1. oktobra 2017, referendum izvedli. Katalonija bo v 48 urah razglasila neodvisnost, če bo referendum uspel.

Po zadnjih podatkih je bilo zaradi posredovanja španske policije na referendumu o neodvisnosti Katalonije poškodovanih 761 ljudi. Katalonske oblasti nasilje obsojajo, medtem ko v Madridu odgovarjajo, da so za dogodke odgovorni sami. Kljub posredovanju policije je bilo odprtih 73 procentov volišč, pred katerimi so se vile dolge kolone volivcev, ki so želeli  glasovati. Katalonska oblast je sporočila, da lahko volivci glasujejo na katerem koli volišču, če je njihovo zaprto.

Španski premier Mariano Rajoy je v prvem odzivu na dogajanja v Kataloniji dejal, da referenduma ni bilo, da s tem ko so ga preprečili, so ubranili pravno državo in  napovedal sestanek vseh političnih strank v španskem parlamentu, na katerem bodo govorili, kako naprej.

Zunanji minister katalonske vlade Raul Romeva i Rueda je pozval evropske institucije, da obsodijo nasilje nad evropskimi državljani. Županja Barcelone Ada Colaus je zahtevala, da španska policija ne posreduje s silo nad nemočnimi volivci.

Nekdanji slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ki vodi mednarodno skupino opazovalcev na referendumu, je za RTV Slovenija povedal: » Odziv španske policije je gotovo utrdil prepričanje organizatorjev in volivcev v Kataloniji. Menim, da je proces nezaustavljiv in da so stvari nepovratne. Katalonci se ne bodo pomirili, v prihodnosti bo treba najti odločitve, ki bodo sprejemljive.«

V Bruslju še niso komentirali dogajanja v Kataloniji. Nasilje je obsodil samo belgijski premier Charles Michel. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je povedal:  »Nasilje nikoli ne more biti odgovor. Obsojamo vse oblike nasilja in ponavljamo poziv k političnemu dialogu.«

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.