Tudi pravniki nad Asto Vrečko! Pravne podlage za izplačilo Svetlani Makarovič ni!

Asta Vrečko, slika Nova24TV

Asti Vrečko se tresejo hlače? Komisija za nadzor javnih financ, je namreč sprejela sklep, da se razišče, zakaj je Ministrstvo za kulturo, Svetlani Makarovič podelilo Prešrnovo denarno nagrado za leto 2000, katero je Makarovičeva takrat v celoti zavrnila.

Svetlana Makarovič je bila po sklepu upravnega odbora Prešernovega sklada izbrana kot prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000. Na prireditvi Prešernovih nagrad za leto 2000, ki jo je predvajala tudi nacionalna televizija, se je umetnica nagradi v celoti odpovedala z besedami: »Gospod predsednik upravnega odbora te institucije, nagrado seveda v celoti zavračam.« Ministrstvo za kulturo je iz sredstev proračuna Republike Slovenije junija 2023 Svetlani Makarovič nakazalo denarno nagrado v višini 8.346 evrov. Ministrstvo za kulturo zneska nagrade prejemnici ni nakazalo 23 let niti ni v vsem tem časovnem obdobju izvajalo nikakršnih aktivnosti, zato je skladno z Obligacijskim zakonikom terjatev prenehala. Izplačilo Ministrstva za kulturo je bilo torej izvedeno brez ustrezne pravne podlage. Ne glede na navedeno pa je zastarala tudi možnost izterjave nagrade, saj zanjo velja splošni zastaralni rok, ki je določen za obdobje petih let.

Tako je Komisiji za nadzor javnih financ  sprejela naslednje sklepe:

-Komisija za nadzor javnih financ v skladu s 25. členom Zakona o računskem sodišču (Uradni list RS, št. 11/01 in 109/12) predlaga Računskemu sodišču izvedbo revizije pravilnosti in smotrnosti poslovanja Ministrstva za kulturo pri izvedbi letošnjega nakazila denarne nagrade za Prešernovo nagrado za leto 2000.

-Komisija za nadzor javnih financ predlaga Komisiji za preprečevanje korupcije, da zaradi izvedbe letošnjega nakazila denarne nagrade za Prešernovo nagrado za leto 2000 v skladu s 13. členom Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (Uradni list RS, št. 69/11 – uradno prečiščeno besedilo, 158/203/22 – ZDeb in 16/23 – ZZPri) uvede postopek zaradi suma korupcije in suma kršitve integritete uradne osebe.

-Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za kulturo k pričetku postopkov za vložitev tožbe z zahtevkom za vrnitev letos izplačanih denarnih sredstev iz naslova Prešernove nagrade za leto 2000 v skladu s splošnimi pravili o neupravičeni obogatitvi.

Da je bilo izplačilo Svetlani Makarovič sporno pravi tudi Rajko Pirnat:

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.